8°C
Mostar 10°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

01.03.2021 / 13:25 Politika - Transkripti genocida

Džaferović: Objava stenograma dokaz da ćemo nastaviti borbu za istinu

Džaferović: Objava stenograma dokaz da ćemo nastaviti borbu za istinu
Šefik Džaferović / FENA
Nakon što je Memorijalni centar Srebrenica predstavio danas nalaze istraživačkog projekta "Genocide Papers/Transkripti genocida" član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je da je to ozbiljna institucija koja čuva uspomenu na žrtve genocida.

Transkripti donose skup pretraživih stenograma/transkripata sjednica takozvane Skupštine srpskog naroda u Bosni i Hercegovini/Narodne skupštine Republike Srpske u periodu 1991. do 1996. godine.

- Memorijalni centar je na najboljem putu da postane jedna od najrespektabilnijijh ustanova na svijetu toga tipa. To je također dug prema žrtvama genocida. Zahvaljujem Memorijalnom centru koji poduzima takve korake - dodao je Džaferović.

Kaže da je detaljno pročitao presude Haškog tribunala te da je potpuno jasno da je i vojno i političko rukovodstvo tadašnje takozvane Republike Srpske, u to vrijeme planiralo, znalo i izvelo genocid.

- Za mene tu nema nikakve dileme i to me ne iznenađuje. Nije slučajno Međunarodni sud u Haagu donio odluku kojom je proglasio ogovornom za genocid vojsku RS-a. Nisu slučajno donešene brojne odluke Haškog tribunala. Nije slučajno presuda Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću i ostalima koji su izvršavali genocid - kazao je Džaferović.

Najavio je da će se nastaviti borba za istinu i pravdu te da je objavljivanje transkripata jedan od pokazatelja za to.

U pitanju je online platforma koja ima za cilj da istraživačima, naučnicima, organizacijama civilnog društva u regiji, medijima i svima zainteresiranima za istraživanje genocida omogućiti jednostavan uvid u najvažnije odluke tadašnjeg rukovodstva Republike Srpske u Bosni i Hercegovini.

Ti dokumenti su i ranije bili javni, ali su bili nepristupačni i njihovi formati nisu učinili jednostavnim pretraživanje sadržaja, a Memorijalni centar ih je prepoznao važnim u procesu podizanja svijesti javnosti o postojanju šireg političkog konsenzusa o operaciji genocida nad bošnjačkim stanovništvom širom Bosne i Hercegovine.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo