13°C
Mostar 15°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 20°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

03.03.2021 / 15:42 Svijet - Britanski ministar finansija

Sunak: Ekonomija Velike Britanije oporavit će se prije nego što je predviđeno

Sunak: Ekonomija Velike Britanije oporavit će se prije nego što je predviđeno

Britanska ekonomija vratit će na predpandemijski nivo sredinom 2022. godine, šest mjeseci ranije nego što se ranije predviđalo, rekao je u srijedu ministar finansija Rishi Sunak, dok je najavljivao produženje vladine pomoći za očuvanje radnih mjesta.

Ekonomija će za tri godine ostati tri posto manja nego što bi bila bez štete koju je prouzrokovala kriza izazvana pandemijom koronavirusa  i potrebna je dodatna podrška jer je zemlja i dalje pod restrikcijama, javlja Reuters.

Među novim mjerama podrške bilo je produženje isplaćivanja naknada na pet mjeseci u sklopu velikog plana spašavanja radnih mjesta i veća pomoć za samozaposlene, nastavak hitnog povećanja socijalne pomoći i produženje smanjenja PDV-a za ugostiteljski sektor.

- Prvo, nastavit ćemo raditi sve što je potrebno za podršku britanskom narodu i preduzećima kroz ovaj trenutak krize.Drugo, kad smo na putu oporavka, morat ćemo početi popravljati stanje u javnim finansijama  i danas želim biti iskren u vezi s našim planovima da to učinimo. I treće, sadašnjim budžetom moramo započeti posao izgradnje naše buduće ekonomije - kazao je Sunak u parlamentu.

Najavljujući prognoze Ureda za budžetsku odgovornost (OBR), Sunak je rekao da će ekonomija vjerovatno rasti za četiri posto u 2021. godini, sporije od prognoze od 5,5 posto iz novembra.

Pored toga, OBR predviđa da će bruto domaći proizvod porasti za 7,3 posto 2022., 1,7 posto 2023. i 1,6 posto 2024. godini. U novembru je OBR u tim godinama prognozirao rast od 6,6 posto, 2,3 posto i 1,7 posto.

Sunak je obećao da će učiniti "sve što je potrebno", uključujući petomjesečno produženje velikog plana spašavanja radnih mjesta, kako bi usmjerio ekonomiju kroz, kako se nada, posljednje mjesece restrikcija.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo