2°C
Mostar 7°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C
Powered by Dark Sky

04.03.2021 / 10:55 KORONAVIRUS - Koronavirus

Evropska agencija počela analizu vakcine Sputnik V

Evropska agencija počela analizu vakcine Sputnik V

Evropska agencija za lijekove započela je proceduru za ekspertizu vakcine "Sputnik V" radi njene naknadne registracije, saopštio je Ruski fond za direktne investicije.

“Ruski fond za direktne investicije objavljuje da je Komitet EMA za lijekove za medicinsku upotrebu započeo sekvencijalnu ekspertizu registracionog dosijea ruske vakcine protiv virusa korona Sptunik V”, navodi se u saopštenju.

Odluka Komiteta da započne proceduru sekvencijalne ekspertize donesena je uzimajući u obzir rezultate laboratorijskih i kliničkih ispitivanja vakcine kod odraslih, prenosi “Sputnjik”.

EMA će procijeniti usklađenost vakcine “Sputnik V” sa standardima Evropske unije za efikasnost, bezbjednost i kvalitet.

​Prema riječima direktora Ruskog fonda Kirila Dmitrijeva, odobrenje EMA obezbijediće vakcinu “Sputnik V” za 50 miliona stanovnika EU počevši od juna.

“Partnerstvo za vakcine mora biti iznad politike, a partnerstvo sa EMA je odličan primjer koji dokazuje da samo udruživanje snaga može pobijediti pandemiju”, rekao je Dmitrijev.

Vakcina “Sputnik V” koju proizvodi Naučno-istraživački institut “Gamaleja” u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta prošle godine potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svijetu.(Vijesti.ba / Srna)

Izdvajamo