7°C
Mostar 12°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C
Powered by Dark Sky

07.03.2021 / 11:54 Politika - Konferencija u Beogradu

Magazinović: Novo vrijeme traži nove politike

Magazinović: Novo vrijeme traži nove politike
Foto: FENA

Šef kluba poslanika Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH) u Parlamentu BiH Saša Magazinović govorio je na otvaranju međunarodne konferencije “Regionalna agenda 2020-2030”, koja se održava u Beogradu uz prisustvo poslanika, ministara, zvaničnika i aktivista iz Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i sa Kosova, te ambasadora i predstavnika međunarodnih organizacija.

- Politika globalno, ali posebno u regiji se mijenja. Naglašeno je prisutan populizam i manjak konkretnog rada. Razlike između ljevice i desnice u obnašanju vlasti su sve manje. Vrijeme koje dolazi traži drugačiji pristup i viši stepen saradnje. Iako sve države u fokus svoje vanjske politike stavljaju regionalnu saradnju, ona je često vrlo neiskrena, površna i u funkciji dnevne politike. Novo vrijeme traži nove politike - istaknuo je Magazinović.
On je naglasio da razlike u nekim političkim stavovima u regiji postoje, ali i upitao kako to da većina pitanja oko kojih se slažemo nisu u fokusu regionalne saradnje.

Magazinović tvrdi da političke elite u zemljama pojedinačno, ali i u smislu regionalne politike, manipulišu razlikama iz razloga kratkoročnog ličnog političkog profita.

- Zagađen vazduh, siromaštvo, odlazak mladih iz zemalja regiona, pandemija, nedostatak demokratije, loš obrazovni sistem i slabe institucije problemi su koji ne poznaju granice i rješenja za njih ne mogu biti parcijalna, već isključivo regionalna. Krajnje je vrijeme da države regiona shvate da su saveznici u velikom poslu koji im predstoji, a ne protivnici koji jedni drugima postavljaju prepreke i sapliću jedni druge - istaknuto je na konferenciji čiji je organizator Akademija za razvoj demokratije, saopćeno je iz SDP-a BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo