8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

23.03.2021 / 18:01 BiH - Vjekoslav Domljan

Zavodi kantona raspolažu s 1,4 milijardi KM, 89,5% ukupnih sredstava u FBiH

Zavodi kantona raspolažu s 1,4 milijardi KM, 89,5% ukupnih sredstava u FBiH
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Federalni zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja uveliko zaostaje za Kantonom Sarajevo, Tuzlanskim kantonom i Zeničko-dobojskim kantonom dok je u ravni je s Hercegovačko-neretvanskim kantonom kada je u pitanju raspodjela prikupljenih sredstava, kazao je Feni ekonomski analitičar Vjekoslav Domljan.

Kako je pojasnio, prema posljednjim raspoloživim podacima za 2020. godinu, po osnovu socijalnih doprinosa za zdravstveno osiguranje prikupljeno je ukupno 1,5 milijardi KM, a od toga oko devet desetina pripada kantonima, a jedna desetina Federaciji Bosne i Hercegovine.

- Konkretnije, Kanton Sarajevo ima prihod od 420, Tuzlanski kanton 240, Zeničko-dobojski kanton 190, a Hercegovačko-neretvanski 140 miliona KM. Federalni zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja tapka za njima sa svojih oko 140 miliona KM - dodao je.

Posmatrano u zadnjih nekoliko godina, preciznije u periodu od 2014. do 2020. godine, kontinuirano rastu prihodi i to po stopi većoj od stope inflacije, što znači da prihodi kontinuirano rastu u realnom smislu, naglašava Domljan.

- Kad bi sve čime raspolaže FBiH raspodijelilo kantonima, kantoni bi povećali prihode za 10-ak posto, čime se, imajući u vidu težinu problema i veličinu finacijskih potreba, ne bi praktički ništa riješilo. No, naše vlasti rade ono što najbolje znaju - ispostavljaju račune. Problem je što nema ko da ih upita kako su potrošili postojeća sredstva i šta su uradili da ona budu veća tj. koliko doprinose povećanju vlastite produktivnosti i produktivnosti kantona - podvukao je.

Na pitanje da li se u godinama u kojima je povećan prihod poboljšala zdravstvena zaštita, Domljan kaže da se to može ustanoviti putem benčmarkinga (benchmarking) odnosno usporedbom s komparativnim zdravstvenim sistemima jer se tako mjere efikasnost, produktivnost i kvalitet netržišnih institucija.

- Takvih analiza nema, no možemo pretpostaviti da zdravstvena zaštita u FBiH gubi korak u odnosu na komparatore. Potrebna je temeljita reforma zdravstenog sistema, počevši od promjene načina finansiranja, institucionalnog ustroja pa do uspostave mjerila efikasnosti. Bez toga će zdravstvena zaštita nazadovati i nespremno dočekati svaku krizu kao što je dočekala i ovu pandemijsku - zaključio je Domljan.

Prema podacima Ministarstva finansija FBiH za 2020. godinu, uz napomenu da su ti podaci preliminarni jer nisu izanalizirana sva rješenja finansijskih planova, kantonalni zavodi zdravstvenog osiguranja od ukupnih prihoda u FBiH raspolažu s 89,5 posto sredstava.

Evidentan je kontinuiran rast prihoda svake godine, a od 2015. godine do kraja 2020. godine, prihod po osnovu zdravstvenog osiguranja je povećan za 30 posto.

Vlada FBiH je za tri klinička centra u FBiH (Sarajevo, Tuzla i Mostar) u prošloj godini dodijelila po 13,3 miliona KM, dok je u ovoj godini Vlada FBiH planirala izdvajanje 60 miliona KM za pomoć zdravstvenim ustanovama.




(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo