16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

24.03.2021 / 16:51 BiH - Sramna odluka

Šok i nevjerica u BH Telecomu: Vučićev operater dobio poklon od Vlade KS

Šok i nevjerica u BH Telecomu: Vučićev operater dobio poklon od Vlade KS
Foto: Vijesti.ba
U trenucima kad BH Telecom na sve načine pomaže građanima i institucijama u borbi protiv pandemije, Vlada KS se odlučila da sumnjivim tenderom za svog operatera izabere firmu iz Srbije.

BH Telecom je prije dva dana izdvojio iznos od milion KM za nabavku vakcina protiv korona virusa. Osim toga, ova kompanija je prošle godine, u prvim danima pandemije korona virusa, hitno reagovala i donirala milion KM kantonalnim i općim bolnicama za nabavku potrebne medicinske opreme. Također je za skoro 5000 učenika širom BiH omogućio besplatan pristup internetu i obezbjedio računarsku opremu, a sve svoje tehnološke kapacitete stavio na raspolaganje obrazovnim institucijama i poslovnim subjektima.

Za to vrijeme Vlada KS je odlučila da će kantonalni premijer, ministri i ostali službenici Vlade ubuduće koristiti mobilnu telefoniju od banjalučkog Mtela, čiji je većinski vlasnik Telekom Srbije, koji je, opet, u većinskom vlasništvu države Srbije. S druge strane, fiksna telefonija i dalje im ostaje BH Telecomova.

Podsjetimo, kako bi pogodovala Mtel-u Vlada KS se opredijelila za otvoreni postupak i razdvajanje tendera za fiksnu i mobilnu telefoniiju. Tako će ubuduće budžetski novac Kantona Sarajevo biti davan fimi čiji je vlasnik – susjedna Srbija.

Predsjednik Sindikata BH Telecoma Fikret Alić razočaran je najnovijom odlukom Vlade KS kojom su razdvojeni tenderi za fiksnu i mobilnu telefoniju.



- Iskreno, kao uposlenik BH Telecoma i predstavnik radnika razočaran sam ovakvom odlukom Vlade KS i smatram da je ona nekorektna i nepoštena prema BH Telecomu - izjavio je Alić za Vijesti.ba.

Naglašava da BH Telecom godinama učestvuje u raznim akcijama kojima na svaki mogući način podržava domaću proizvodnju. Radi se o operateru, navodi Alić, koji je bezbroj puta pokazao društvenu odgovornost prema građanima FBiH, a posebno prema KS raznim donacijama i dotacijama po pitanju kulture, sporta, ali i svih drugih aktivnosti od interesa za  građane.

S obzirom na to da će nakon ovakve odluke Vlade budžetski novac građana KS, utrošen u svrhe mobilne telefonije njenih dužnosnika, ubuduće ići na račun firme čiji je većinski vlasnik Republika Srbija, Alić naglašava kako treba imati na umu da svaka konvertibilna marka i svaki euro koji odu izvan granica naše zemlje dodatno štete ekonomiji i FBiH, i BiH.

Inače, Vlada KS odabrala je Mtel za najpovoljnijeg ponuđača za usluge mobilne telefonije. Cijena Mtelove ponude iznosila je 51.817 KM, a Telecomove 76.654 KM. No, BH Telecom nudio je i znatno više mobilnog saobraćaja - 1,8 miliona minuta, za razliku od Mtelove 284 hiljade.

Alić ističe da je i to trebalo uzeti u obzir u postupku odlučivanja kao veoma bitan faktor.

- Nije isto kada vam neko nudi Mercedesa i neko auto niže vrijednosti. Logično je da to auto niže vrijednosti bude i jeftinije. Tako je i ova ponuda bila na bazi onoga što se nudilo kao benefit za zaključenje ugovora - govori Alić i dodaje:

- Ja nisam direktor BH Telecoma, ali da jesam, vjerovatno bih se odlučio na još malo štete za firmu i otkazao im sve fiksne usluge, pa neka im onda i njih pruža Mtel. Nema veze kolika će biti šteta BH Telecoma, ali neka snose posljedice svojih nerazumnih odluka - zaključuje Alić u razgovoru za Vijesti.ba.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo