°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

05.04.2021 / 15:04 Crna hronika - Tužilaštvo BiH

Predložen pritvor za dvije osobe osumnjičene za krijumčarenje migranata

Predložen pritvor za dvije osobe osumnjičene za krijumčarenje migranata
Tužilaštvo BiH / Vijesti.ba
Dežurni tužilac Tužilaštva BiH uputio je Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene Adila Bashira, rođenog 1996. u Pakistanu, državljanina Pakistana i Adnana Alia, rođenog 1996. u Pakistanu, također državljanina Pakistana.

Ovi osumnjičeni lišeni su slobode od policijskih djelatnika Granične policije BiH prilikom krijumčarenja skupine od 13 ilegalnih migranata, koji nisu ispunjavali uvjete za zakonit ulazak i boravak u Bosni i Hercegovini.

Krijumčarenje migranata otkriveno je i spriječeno na širem području Zvornika, kada je u ranim jutranjim satima otkriveno plovilo na rijeci Drini sa krijumčarenim migrantima.

Policajci Granične policije BiH zaplijeni su plovilo, priveli osumnjičene, nakon čega su ilegalne migrante, državljane Afganistana i Pakistana, saslušali i predali pod nadzor Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine.

Nakon privođenja i ispitivanja osumnjičenih, dežurni tužitelj uputio je Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora, iz razloga jer se radi o stranim državljanima, koji bi odlaskom iz BiH postali nedostupni pravosudnim institucijama BiH.

Prijedlog je upućen Sudu BiH, nakon čega je osumnjičenima i određen pritvor.

Tužilaštvo BiH zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama postupa u većem broju predmeta za kaznena djela ilegalnih migracija, čija učestalost je povećana u skladu sa usložnjavanjem migrantske situacije u Bosni i Hercegovini – saopćeno je iz Tužilaštva BiH.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo