8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

07.04.2021 / 13:37 Politika - Skupština KS

Resori obrazovanja, komunalne privrede i prostornog uređenja dovedeni u pitanje

Resori obrazovanja, komunalne privrede i prostornog uređenja dovedeni u pitanje
Foto: Vijesti.ba

Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo izglasano je da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo razmatra po hitnoj proceduri.

Upravo su zastupnici najviše vremena posvetili raspravi o načinu donošenja ovog Zakona jer su zastupnici opozicije osporavali hitni postupak želeći da se zakon vrati u nacrt te tokom javne rasprave dorađuje uz ulaganje amandmana.

Ministrica pravde i uprave KS Lejla Brčić obrazložila je da je hitna procedura predložena jer se radi o neodložnoj potrebi da se definišu ministarstva i njihove nadležnosti, uzimajući u obzir da je objavljivanjem presude Ustavnog suda Federacije BiH dovedeno u pitanje funkcioniranje ministarstava osnovanih Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo (Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade i Ministarstva za odgoj i obrazovanje).

Utvrđivanjem da je neustavan Zakon kojim su osnovana navedena ministarstva i objavljivanjem presude Ustavnog suda počev od 12. marta 2021. godine nastala je ozbiljna pravna praznina u oblastima komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, nauke visokog obrazovanja i mladih, te odgoja i obrazovanja.

Samo neke od posljedica nedonošenja zakona koje mogu imati nesagledive razmjere su, kako kaže Brčić, rješavanje predmeta u drugom stepenu po žalbi na rješenja Inspekcije, imenovanje direktora odgojno-obrazovnih institucija, zdravstveno osiguranje učenika i provođenje javnih nabavki.

Uoči sjednice su završeni protesti studenata, koji su istakli da javne nabavke nema ko potpisati, što uzrokuje i nestašicu hrane u studentskim domovima.

Predsjedavajući Zakonodavno-pravne komisije Aljoša Čampara zatražio je mišljenje OHR-a u vezi predloženog zakona, u kojem je visoki predstavnik Valentin Inzko istakao da je Skupština KS u obavezi da osigura kontinuirano izvršavanje svih ustavnih nadležnosti koje su dovedene u pitanje Zakonom.

- Smatram da je izvršavanje nadležnosti Kantona u resorima obrazovanja, komunalne privrede i prostornog uređenja od presudnog značaja za dobrobit građana, te stoga ne može ostati zanemarivo - naveo je Inzko.

Čampara je dodao da su presude Ustavnog suda izvršne i da se trebaju odmah ispuniti.

U nastavku sjednice očekuje se raprava i glasanje o ovoj tački dnevnog reda.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo