6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C

07.04.2021 / 17:47 KORONAVIRUS - Kineski respiratori

Proizvođač respiratora ACM812A u prošloj godini prodao 20.000 uređaja u 40 država svijeta

Proizvođač respiratora ACM812A u prošloj godini prodao 20.000 uređaja u 40 država svijeta
Foto: Vijesti.ba
Kineski respiratori nabavljeni preko FUCZ i kompanije „Srebrena malina“ već godinu dana zauzimaju veliki dio javnog prostora.

Ko ih je i kako nabavio, koliko su plaćeni, ko će ih koristiti i u kojim okolnostima, te da li uopće mogu pomoći pitanja su koja su u kontinuitetu nametana u posljednjim mjesecima. Na prva tri pitanja je, primjera radi, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon upita medija odgovorio sa „šta vas briga“. I tu je u Srbiji završena priča sa respiratorima.

U BiH ne samo da se ta pitanja i dalje postavljaju već se odgovori na njih traže u procesu koji se danas vodi pred Sudom BiH. U posljednjem periodu je problematizirano i to da li su štetni, iako zvanične informacije govore da niti jedan pacijent koji je obolio od COVID-19, a koji je bio priključen na „kineske respiratore“, nije preminuo.

„Sporne“ respiratore proizvodi kompanija Aerospace Changfeng Medical. Ta kineska državna kompanija nije proizvela samo 100 respiratora koje je kupila „Srebrena malina“ i onih 40 koje su BiH donirali Ujedinjeni Arapski Emirati“. Broj proizvedenih i prodatih primjeraka respiratora ACM812A kompanije Aerospace Changfeng Medical je mnogo veći.

Prema informacijama naših izvora iz Ambasade Kine u BiH, kompanija Aerospace Changfeng Medical je u 2020. godini prodala oko 20.000 respiratora ACM812A i to u 40 država svijeta.

Ti su respiratori prodati u Njemačku, Francusku, Italiju, Španiju, Mađarsku, Rusiju, te u značajan broj država Azije i Afrike. I u svim tim državama služe za pomaganje pacijentima. U BiH služe i za proizvodnju političkih afera.

Kako pojašnjava izvor Vijesti.ba iz Kineske ambasade, kompanija Aerospace Changfeng Medical ne bi smjela prodavati te respiratore da oni ne zadovoljavaju standarde visokog kvaliteta jer im, kako je kazao, Kina ne bi dozvolila prodaju i izvoz s obzirom da bi neispunjavanje takvih standarda utjecalo na međunarodni rejting Kine i kineskih medicinskih proizvoda.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo