14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

07.04.2021 / 23:08 KORONAVIRUS - Covid-19

Bavarska namjerava nabaviti rusku vakcinu Sputnik V

Bavarska namjerava nabaviti rusku vakcinu Sputnik V
Foto: Arhiv
Njemačka savezna država Bavarska namjerava nabaviti rusku vakcinu protiv COVID-19, Sputnik V, saopćio je državni premijer Markus Soeder u srijedu.

Ta njemačka država u srijedu će potpisati preliminarni ugovor s kompanijom sa sjedištem u bavarskom gradu Illertissenu o isporuci ruske vakcine Sputnik V. Sudeći po Soederu, ugovor pokriva 2,5 miliona doza vakcine.

- Kada Sputnik V bude odobren u Evropi, Bavarska će primiti dodatne doze vakcine putem kompanije u cilju povećanja suplementarnih kapaciteta Bavarske - izjavio je Soeder na konferenciji za novinare.

Ruska vakcina još nije dobila odobrenje Evropske agencije za lijekove (EMA). Do sada su četiri vakcine odobrene za korištenje u Evropskoj uniji - BioNTech i Pfizer, Moderna, AstraZeneca i jednodozna vakcina Johnson & Johnson.

Zaključno s 22. martom, više od 14,3 miliona doza vakcina protiv COVID-19 BioNTech, AstraZeneca i Moderne su isporučene u Njemačkoj, sudeći po vladinim podacima. Zbog slučajeva cerebralne venske tromboze povezanih s vakcinacijom, AstraZeneca vakcina generalno je limitirana ljude starije od 60 godina.

Bavarski ministar zdravstva Klaus Holetschek  izrazio je na konferenciji za novinare nadu da će ruska vakcina, koja će se proizvoditi u lokalnim kapacitetima, biti dostupna "veoma brzo".

Tri mjeseca nakon početka njemačke kampanje vakcinacije, više od 4,6 miliona ljudi u Njemačkoj u potpunosti je vakcinisano do utorka, dovodeći stopu vakcinacije u zemlji na 6,5 posto, saopćio je institut za javno zdravstvo Robert Koch, prenosi Xinhua.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo