-1°C
Mostar 4°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

08.04.2021 / 13:33 BiH - Agencija za rad i zapošljavanje

Na ferijalni rad u Njemačku ove godine idu 24 studenta i studentice

Na ferijalni rad u Njemačku ove godine idu 24 studenta i studentice
Foto: Vijesti.ba

Iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH je saopćeno da su okončane procedure za prijavu i da će ove godine 24 studenta i studentice otići na ferijalni rad u SR Njemačku.

Direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić rekao je da ova agencija svake godine putem svoje web stranice objavi javni poziv za program ferijalnog rada u SR Njemačkoj za narednu godinu. Za 2021. godinu su imali odobrenu kvotu od 50 studenata i rok za prijavu je bio do 22. marta.

Studenti su se mogli prijaviti direktno u Agenciju za rad i zapošljavanje BiH ili putem entitetskih zavoda za zapošljavanje prema sjedištu visokoškolske ustanove koju pohađaju. Nakon završetka procesa prijavljivanja, pojasnio je Bandić, prijave se prosljeđuju u Centralni ured za posredovanje u zapošljavanju (ZAV) Savezne agencije za rad SR Njemačke, a od maja mjeseca počinju stizati radne ponude za studente, te onda poslodavci direktno kontaktiraju studente i nude im poslove.

- Ove godine je krajem marta završen proces prikupljanja prijava i 24 prijave će biti poslate u SR Njemačku. Od ovog broja 11 je prijava studentica, a 13 studenata. Spisak sa imenima odabranih kandidata će biti objavljen na web stranici Agencije - rekao je Bandić.

Po njegovim riječima, dobar dio studenata koji dobiju priliku da rade preko ovog programa i ostave dobar utisak kod poslodavaca i u narednim godinama nastave ići na sezonski rad u Njemačku na način da ih direktno kontaktiraju poslodavci.

-Zbog toga mogu reći da je ovo jedan izrazito dobar program gdje mladi ljudi imaju priliku da steknu radno iskustvo, zarade novac za nastavak studija, usavrše njemački jezik i razviju radne navike - naglasio je Bandić dodajući da u posljednjih pet godina oko trideset studenata godišnje ode na rad u SR Njemačku, s izuzetkom 2020. godine kada odlazak u SR Njemačku nije bio moguć zbog pandemije covid-19 - dodao je Bandić.

Agencija za rad i zapošljavanje BiH od 2005. godine provodi program Ferijalnog rada studenata u SR Njemačkoj. Program je namijenjen studentima koji su redovni studenti univerziteta i visokih škola u Bosni i Hercegovini, koji nisu upisani u posljednju godinu studija, te koji imaju dobro vladanje njemačkim jezikom i spremni su za rad u Njemačkoj u periodu koji nije kraći od dva mjesec, saopćeno je iz ove agencije.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo