-2°C
Mostar 4°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

09.04.2021 / 15:28 KORONAVIRUS - Neodobrena verzija

Rusi podvalili vakcinu: Slovačka dobila 'pogrešan' Sputnjik

Rusi podvalili vakcinu: Slovačka dobila 'pogrešan' Sputnjik

Slovačka, jedna od samo dvije zemlje EU koje su se prijavile za upotrebu ruske vakcine protiv koronavirusa Sputnik V, zadala je u četvrtak potencijalno ozbiljan udarac ruskom proizvodu, dok su medicinski regulatori otkrili da se doze koje su poslale ovoj...

...istočnoevropskoj zemlji razlikuju od verzije koja je dobila odobrenje od uglednog britanskog medicinskog časopisa.

Članak sa recenzijom objavljen u The Lancetu u februaru pokazao je da je Sputnik V imao stopu efikasnosti od 91,6 posto u odnosu na koronavirus, potvrdu koju je Moskva koristila za podizanje povjerenja u vakcinu i jačanje pozicije Kremlja u diplomatiji vakcinama, prenosi New York Times.

Slovački regulator je međutim, rekao da serije koje su uvezene u njihovu zemlju nisu imale iste karakteristike i svojstva kao verzija Sputnika V koju je pregledao The Lancet.

Primjećujući da oko 40 zemalja koristi ili treba da koristi rusku vakcinu, slovačka regulatorna agencija, Državni institut za kontrolu lijekova, utvrdila je da su vakcine povezane samo imenom. Ta tvrdnja sugeriše na ozbiljna pitanja u vezi sa kontrolom kvaliteta.

"Uporedivost i konzistentnost različitih serija proizvedenih na različitim lokacijama nije dokazana. U nekoliko sluačajeva čini se da su to vakcine sa različitim svojstvima", rekao je regulator.

Slovačka izjava bi mogla da ošteti napore Rusije da pozicionira Sputnik kao pouzdanu marku.

Također bi moglo i da pogorša dugotrajne sumnje koje je ostavilo visoko politizovano uvođenje vakcine u Rusiju, gdje je Vladimir Putin najavio da je vakcina spremna za upotrebu još u avgustu, prije nego što su bila završena klinička ispitivanja.

Ruski fond za direktna ulaganja, suvereni fond bogatstva koji je finansirao razvoj Sputnika V i koji je predvodio napore za upotrebu vakcine u inostranstvu, nije imao neposredan komentar na ove tvrdnje iz Slovačke.

Nekoliko zemalja u Evropi je izrazilo interesovanje za korištenje Sputnika V, ali do sada nije stiglo odobrenje regulatorne agencije EU.

Slovačka i Mađarska su jedine dvije države EU koje su poručile rusku vakcinu. Srbija, koja nije članica EU, također je poručila rusku vakcinu protiv koronavirusa i već je koristi u procesu masovne vakcinacije.

Odluka Slovačke da uveze Sputnik V bila je narušena kontroverzom, a prošle sedmice je pokrenula i političku raspravu koja je premijera i ministra finanzija navela na trgovinu poslovima u nastojanju da koaliciona vlada opstane.

Kolege ministri su optužili premijera, koji je u tajnosti pregovarao s Rusijom o vakcini da je zemlju otvorio za "alat hibridnog rata". Slovačka je u martu dobila 200.000 doza Sputnika V, ali još nije počela da ih koristi.

Nakon što je je slovačka regulatorna medicinska agencija saopštila u utorak da proizvođači ruske vakcine Sputnik V nisu dostavili tražene podatke o isporuci za koju tvrdi da se razlikuje od onih koje su razmatrale Evropska medicinska agencija i medicinski žurnal The Lancet, ruski fond koji stoji iza vakcine saopštio je da Slovačka treba da vrati isporuku zbog kršenja ugovora.


Ruski fond za direkne investicije (RDIF), odgovoran za marketing vakcine u inostranstvu objavio je na zvaničnoj Twitter stanici Sputnika da je uputio pismo zahtijevajući da doze budu vraćene, prenio je Reuters. Također se zahtijeva da kontingent bude poslat u specijalizovanu laboratoriju na dodatne provjere.

U saopštenju na Twitter nalogu Sputnika navodi se da su izvještaji o tome da se vakcina koja se poslata u Slovačku razlikuje od one koja je korištena u kliničkom testiranju "lažni".

Slovačka, koja je posljednjih mjeseci snažno pogođena zarazom, željela je da ubrza imunizaciju čak i ukoliko to znači upotrebu vakcina koje nisu registrovane u Evropskoj uniji, što razmatraju i pojedine druge članice bloka naročito nakon što je narušeno povjerenje u vakcinu AstraZeneca.


Slovački ministar finansija Igor Matovič je i dogovorio kupovinu Sputnika dok je bio premijer. Matovič je bio primoran da podnese ostavku na mjesto premijera nakon što je kupovina Sputnika izazvala spor unutar vladajuće koalicije.

Slovački ministar zdravlja kazao je da očekuje da sljedeće sedmice saopšti naredne korake u vezi s upotrebom Sputnika V.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo