6°C
Mostar 15°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 5°C

11.04.2021 / 16:23 Politika - Prijevremeni izbori

Do 16 sati u općini Foča u FBiH glasalo 50 posto birača

Do 16 sati u općini Foča u FBiH glasalo 50 posto birača
Foto: CIK- Vijesti.ba

Izborni proces u općini Foča u FBiH protiče uz značajan odziv birača koji na prijevremenim izborima biraju načelnika ove lokalne zajednice.

Predsjednica Općinske izborne komisije (OIK) Amela Kunovac potvrdila je da je do 16 sati svoje biračko pravo na redovnim biračkim mjestima ostvario 761  birač, odnosno 50 posto 

- Izbori protiču uglavnom bez problema, ali tokom dana imali smo  jednu situaciju, odnosno prijavu građana da na oko 50 metara od biračkih mjesta određena grupa osoba vrši određeni pritisak na birače. Slučaj smo prijavili nadležnoj Policijskoj stanici i oni su poduzeli mjere iz svoje nadležnosti – pojasnila je Kunovac.    

Dodala je da izborni proces prati 19 akreditovanih stranačkih posmatrača i 10 posmatrača Koalicije “Pod lupom”.

Na biračom spisku ove lokalne zajednice nalazi se 1.605 birača s pravom glasa koji glasaju na tri redovna biračka mjesta, dva u OŠ Ustikolina i jednom u područnoj školi u Jabuci, a na terenu su i dva mobilna tima. Covid mobilni tim putem kojeg su glasale osobe koje se nalaze u izolaciji već ranije je završio svoj dio posla, a na ovaj način svoje biračko pravo ostvarilo je 16 birača.

Stanovnici općine Foča u FBiH biraju između četiri kandidata za načelnika, dva nezavisna i dva koji su kandidovale političke partije.

Prijevremeni izbori u ovoj lokalnoj zajednici organizirani su nakon smrti načelnika Eseda Radeljaša koji je preminuo 18. januara.



(Vijesti.ba / FENA)   

Izdvajamo