12°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

11.04.2021 / 22:45 Svijet - Napad na nuklearno postrojenje

Iran: Imamo pravo na akciju protiv tih terorista

Iran: Imamo pravo na akciju protiv tih terorista

Voditelj iranskog nuklearnog programa Ali Akbar Salehi rekao je u nedjelju da Teheran zadržava pravo na poduzimanje akcije protiv počinitelja "terorističkog" napada na nuklearno postrojenje u Natanzu, dok je izraelski javni radio objavio da iza napada stoji izraelska obavještajna služba Mossad.

Salehi je rekao da je nesreća u iranskom podzemnom nuklearnom postrojenju Natanz u nedjelju posljedica "terorističkog čina".

Izraelski javni radio Kan objavio je, pozivajući se na neimenovane obavještajne izvore, da je izraelska obavještajna agencija Mossad izvela kibernetički napad na iransko postrojenje. Radio je objavio da je šteta u postrojenju u Natanzu puno veća nego što je to priznao Iran.

Službeni Tel Aviv, koji optužuje Teheran da želi razviti nuklearno oružje, nije komentirao incident. Premijer Benjamin Netanyahu u nedjelju, na svečanosti obilježavanja 73. obljetnice osnutka zemlje kojoj su nazočili najviši izraelski vojni i obavještajni dužnosnici, nije izravno spomenuo Natanz, rekavši međutim da je "borba protiv iranske nuklearizacije ... golemi zadatak".

Salehi je rekao da se međunarodna zajednica i Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) moraju uhvatiti u koštac s nuklearnim terorizmom te da "Iran ima pravo poduzeti akcije protiv počinitelja".

"Da bismo se suprotstavili ciljevima onih koji stoje iza terorističkog napada (...) Iran će, s jedne strane, unaprijediti svoju nuklearnu tehnologiju, a s druge, ukinuti američke sankcije", rekao je voditelj iranskog nuklearnog programa.

Iran je nešto ranije u nedjelju objavio teškoće u distribuciji struje koje su izazvale incident u Natanzu, u pustinji pokrajine Isfahan, koje je u samom središtu iranskog programa obogaćivanja uranija, a nadzirala ga je IAEA. Ranije u nedjelju Behrouz Kamalvandi, glasnogovornik Iranske organizacije za atomsku energiju, rekao je da "incident nije uzrokovao žrtve ni radioaktivno zagađenje".

Nesreća u Natanzu dogodila se dan nakon što je Iran na nacionalni Dan nuklearne tehnologije u tom postrojenju pokrenuo napredne centrifuge za obogaćivanje uranija.

U lipnju prošle godine u Natanzu je izbio požar, a iranska vlada je rekla da je to bio pokušaj sabotaže iranskog nuklearnog programa. Godine 2010. računalni virus Stuxnet, za koji se vjeruje da su ga razvili Sjedinjene Države i Izrael, otkriven je kada je bio korišten za napad na Natanz.

Teroristički napad na postrojenje Natanz dogodio se u vrijeme kada Teheran i Washington pripremaju teren za oživljavanje nuklearnog sporazuma iz 2015. iz kojeg se bivši američki predsjednik Donald Trump jednostrano povukao prije tri godine i ponovo uveo Iranu sankcije, a na to je Iran odgovorio tako što je i sam prije dvije godine počeo kršiti odredbe sporazuma.

Europska unija u petak je objavila da će dužnosnici Irana, Kine, Rusije, Francuske, Njemačke i Britanije sljedeći tjedan nastaviti razgovarati o povratku SAD-a nuklearnom sporazumu s Iranom iz 2015. godine, nakon održanih "konstruktivnih rasprava" ovog tjedna.

Iran je lani optužio Izrael da stoji iza ubojstva znanstvenika Mohsena Fakhrizadeha kojega su zapadne obavještajne službe označile kao oca iranskog programa nuklearnog oružja. Teheran redovito odbacuje optužbe da pokušava izgraditi nuklearnu bombu. Izrael nije potvrdio ni odbacio optužbe za ubojstvo Fakhrizadeha.



(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo