16°C
Mostar 19°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

12.04.2021 / 14:25 Politika - Reakcije

SDA: 'Razlaza u BiH' ne može biti, zagovornici rizikuju ratove

SDA: 'Razlaza u BiH' ne može biti, zagovornici rizikuju ratove
Foto: SDA

Iz SDA navode da nikakvog „razlaza BiH“ ne može biti i da oni koji to zagovaraju rizikuju ratove u cijeloj regiji i Evropi.

"Političari u Evropskoj uniji koji, eventualno, žele zagovarati temu o „mirnom razlazu BiH“ i promjeni državnih granica na Zapadnom Balkanu, moraju biti svjesni da do toga nikada neće doći, a jedina posljedica mogli bi biti ratovi u regiji, te lančanom reakcijom i u cijeloj Evropi", ističu iz SDA.

Zbog toga im je najpametnije da o toj temi uopće ne razgovaraju, niti da pomišljaju da riječi „razlaz“ i „promjena granica“ uopće spominju kada govore o Bosni i Hercegovini.

"Od nadležnih institucija Bosne i Hercegovine tražimo da sve osobe za koje se potvrdi da su na bilo koji način učestvovale u kreiranju ove teme u EU institucijama proglasi nepoželjnim osobama i zabrani im ulazak u našu zemlju", stoji u saopštenju SDA.

"Od institucija Evropske unije, država članica EU, a naročito od članica Kvinte očekujemo da se jasno i nedvosmisleno odrede i zaustave bilo kakve inicijative i razgovore na ovu temu",navode iz SDA.(Vijesti.ba)

Izdvajamo