16°C
Mostar 19°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

13.04.2021 / 12:44 BiH - Sarajevo

Održana komemoracija Jovanu Divjaku, generalu koji je vikao 'ne pucaj'

Održana komemoracija Jovanu Divjaku, generalu koji je vikao 'ne pucaj'
Foto: FENA - Vijesti.ba

Na komemoraciji Jovanu Divjaku koja je održana danas u Sarajevu, prijatelji i saradnici oprostili su se biranim riječima od generala Armije RBiH u penziji i osnivača udruženja "Obrazovanje gradi BiH".

Istaknuto je da je Divjak bio general koji je vikao "ne pucaj", te da je bio dosljedan, hrabar i ponosan.

Njegov unuk Gregor Divjak pročitao je djedovo pismo u kojem je poručio da cijenjeni pripadnici Armije RBiH trebaju biti ponosni na svoj doprinos u odbrani BiH i očuvanju građanske, sekularne i višebrojne zajednice.

- Dani života u Sarajevu su bili dani ljubavi, međusobnog poštovanja i uvažavanja. Izvinjavam se ako sam nekoga, nikad sa namerom, povredio. Halalite mi, kako se to kaže na ovim prostirma - naveo je Divjak u pismu koje je počeo pisati u decembru 2019. kada je saznao da se bolest vratila.   

Zamjenik izvršnog direktora udruženja "Obrazovanje gradi BiH" Edin Bećarević naglasio je da Sarajevo danas zauvjek ispraća velikog čovjeka, patriotu, filantropa i borca za prave vrijednosti.

- Odlaze veliki, a Jovan je među nama bio najveći. Udruženje je ostavio na jakim temeljima za koje se obavezujemo da ćemo ih očuvati i promovisati prave ljudske vrijednosti na kojima ga je Jovan osnovao - potcrtao je Bećarević.

Jedan od stipendista Udruženja Muhamed Bojadžić rekao je da je Divjak bio veliki humanista i filantrop, za šta je najbolji dokaz udruženje "Obrazovanje gradi BiH" koje je od 1994. pomoglo hiljadama učenika.

Divjakovi prijatelji Minka Muftić, Vildana Selimbegović, Danis Tanović i Dino Mustafić biranim riječima oprostili su se od Jovana, čije su okruženje, uprkos vojnoj karijeri, činili novinari i umjetnici.

Jovan Divjak umro je 8. aprila 2021., a bit će sahranjen danas u 14 sati na Gradskom groblju "Bare".

U Kantonu Sarajevo zbog njegove je smrti danas Dan žalosti.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo