12°C
Mostar 15°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 15°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

13.04.2021 / 15:19 BiH - Na groblju Bare

Jovan Divjak sahranjen u Sarajevu

Jovan Divjak sahranjen u Sarajevu
Foto: N1 / Vijesti.ba
Uz pjesmu Bella Ciao i vojne počasti Jovan Divjak, preminuli general Armije Republike Bosne i Hercegovine (BiH) i izvršni direktor Udruženja Obrazovanje gradi BiH, sahranjen je, u utorak 13. aprila, na sarajevskom groblju Bare.

Ranije je u Narodnom pozorištu u Sarajevu održana komemoracija povodom njegove smrti, a pročitano je oproštajno pismo koje je Divjak napisao kada je saznao da je bolestan.

"Neka mi je sretna bosanska zemlja s ljubavlju koju nosim sa sobom", napisao je između ostalog u oproštajnom pismu general Jovan Divjak.

Pismo je pročitao njegov unuk Gregor putem video linka iz Sjedinjenih Američkih Država, tokom komemoracije održane u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Divjak je napisao pismo kada je saznao da je bolestan, a posvetio ga je mnogima, u prvom redu članovima Udruženja “Obrazovanje gradi BIH", djeci koju je ovo Udruženje pomagalo, pripadnicima Armije BiH, te svim Sarajlijama.

“Na vama je da sudite kakav sam bio kao vojnik, profesionalac, čovjek i saborac. Takvog me zapamtite i pričajte vašim najbližim. To je najčasniji period u mom profesionalnom životu. Veoma cijenjeni pripadnici Armije RBiH budite ponosni na vaš doprinos odbrani BiH u istorijskim granicama i očuvanju građanske i sekularne zajednice. Na tim temeljima odgajajte vaše porodice”, poručio je Divjak pripadnicima Armije BiH čiji je general bio.

U pismu je naveo da je najvrjednije u proteklih 27 godina to što je Udruženje na čijem je čelu bio pomagalo obrazovanju djece i mladih BiH putem stipendiranja i putovanja.

“Mlad i potpuno obrazovan i odgojen čovjek može biti koristan sebi, porodici i društvenoj zajednici. Uzmite ono što ste naučili i dobili u kući ljubavi, a ono odbacite što ne smatrate dobrim. Hvala mladima što postaste samostalni, porodični i uspješni ljudi”, naveo je u pismu.

Zahvalio se svojim sugrađanima – Sarajlijama, od kako je napisao komšija, frizera, krojača, prodavača, prodavačica, na pijacama, prodavača novina i svih koji rade u institucijama kulture, umjetnosti i sporta

“Bio sam jedan od vas i u sunčana i kišna vremena. Nema boljih ljudi, osim ponekog s kojim smo supruga Vera i ja imali najtopliju komunikaciju. Dani života u Sarajevu su bili dani ljubavi, poštovanja i uvažavanja”, napisao je Divjak.

„Umro je čovjek koji je spašavao naše duše. Davao je srce i život svima nama, a najviše onim najnevinijim, djeci koja su tokom rata ostala bez roditelja“, rekla je u Narodnom pozorištu u Sarajevu direktorica Televizije Sarajevo Duška Jurišić, otvarajući komemoraciju povodom smrti generala Jovana Divjaka.

Prvi nosilac najvišeg francuskog ordena, Legije časti iz Bosne i Hercegovine (BiH) i bivši general Armije Republike BiH Jovan Divjak preminuo je 8. aprila u 84. godini života, prenosi rse.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo