15°C
Mostar 16°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 19°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

13.04.2021 / 20:00 Svijet - Na rubu sukoba

Napetost raste: SAD uz Ukrajinu, Rusija sprema 'odgovor' NATO-u

Napetost raste: SAD uz Ukrajinu, Rusija sprema 'odgovor' NATO-u
Foto: Vijesti.ba
Grupisanje ruskih snaga u blizini istočne granice Ukrajine i na Krimu eskaliralo je napetosti u ovom regionu posljednjih sedmica.

Rusija je upozorila Sjedinjene Države da se njihovi ratni brodovi drže podalje od Krima "za njihovo dobro", nazivajući njihovo razmještanje u Crnom moru provokacijom osmišljenom za testiranje ruskih živaca.

Američki državni sekretar Antony Blinken u utorak je ponudio punu podršku Sjedinjenih Država Ukrajini u sukobu s Rusijom dok je NATO pozvao Moskvu da prekine s gomilanjem vojnika na ukrajinskim granicama.

Blinken, koji se vratio u Bruxelles samo nekoliko sedmica nakon inauguralne posjete Evropi kao šef diplomatije predsjednika Joa Bidena, izjavio je novinarima da „SAD čvrsto stoje iza suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine“. Kazao je da će raspravljati o ukrajinskim ambicijama da se jednog dana pridruži NATO-u.

Blinken se sastao s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom, u intenziviranju diplomatije nakon što su ministri vanjskih poslova Grupe sedam osudili povećanje broja ruskih vojnika kod ukrajinske granice, za koje Zapad tvrdi da je učinjeno bez objašnjenja.

Ponavljajući stavove generalnog sekretara NATO-a Jensa Stolteenberga, koji se ranije sastao s Kulebom, Blinken je izjavio da Moskva gomila svoje snage, u njihovom najvećem jačanju od 2014., kada je sukob buknuo između Ukrajine i Rusije i Moskva je anektirala Krim od Ukrajine.

Blinken je upozorio na ruske „veoma provokativne akcije“ dok je Stoltenberg izjavio da su ruski vojnici spremni za borbu.

- U posljednjim je sedmicama Rusija pomjerila hiljade vojnika spremnih za borbu prema ukrajinskim granicama, u najvećem gomilanju ruskih vojnika od nelegalne aneksije Krima u 2014. - izjavio je Stoltenberg.

- Rusija mora okončati to vojno gomilanje u i oko Ukrajine, prekinuti svoje provokacije i odmah započeti s de-eskalacijom - kazao je Stoltenberg na konferenciji za novinare s Kulebom.

Rusija je danas također nazvala Sjedinjene Države „protivnikom“ i poručila je da američki ratni brodovi ostanu podalje od Krima, koji ima stratešku lokaciju u Crnom moru kojim sve češće patroliraju NATO brodovi, prenosi Reuters.

Rusija preduzima mjere da odgovori na ono što ona naziva prijetećom vojnom akcijom NATO-a, uključujući provjeru borbene gotovosti i vježbe trupa, citirale su danas novinske agencije ministra odbrane Sergeja Šojgua.

Prema tim navodima, Šojgu je rekao da NATO planira da rasporedi 40.000 vojnika i 15 hiljada jedinica vojne opreme blizu ruske teritorije, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo