12°C
Mostar 15°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 15°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

14.04.2021 / 17:52 Ekonomija - Državni ministar

Košarac: BiH odobren izvoz sadnog materijala na rusko tržište

Košarac: BiH odobren izvoz sadnog materijala na rusko tržište
Foto: Arhiv

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac potvrdio je da je Ruska Federacija odobrila nastavak izvoza sadnog materijala iz BiH.

''Naši intenzivni pregovori sa ruskom stranom rezultirali su pozitivnim vijestima za domaće poljoprivrednike. Kompanija 'Poljoagro' iz Šamca dobila je zeleno svjetlo za nastavak izvoza sadnica voća na rusko tržište, nakon što su inspektori Ruske agencije za fitosanitarni nadzor utvrdili da je ova kompanija ispunila sve uslove za nastavak izvoza'', rekao je ministar Košarac.

Prema njegovim riječima, proizvođaču sadnog materijala "Poljoagro" iz Šamca u ovoj godini odobren je izvoz 500.000 sadnica jabuke i 300.000 sadnica breskve na rusko tržište.

''Vrijednost ugovorenog posla veća je od milion evra, a posebno me je ohrabrila činjenica da je ova kompanija u 2021. godini obezbijedila veću količinu sadnica namijenjenih ruskom tržištu u odnosu na prošlu godinu'', naglasio je ministar Košarac.

On je pozvao sve proizvođače sadnog materijala u BiH da se putem Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH obrate zahtjevom za izvoz svojih proizvoda na tržište Ruske Federacije.

''Cijeneći domaće potencijale i perspektivu za proizvodnju sadnog materijala, važno nam je da unaprijedimo posao i jačamo spoljnotrgovinsku razmjenu sa Ruskom Federacijom. Otvaranjem novih tržišta štitimo domaću proizvodnju i dajemo šansu našim poljoprivrednicima za nastavak i razvoj poslovanja'', poručio je ministar Košarac.(Vijesti.ba)

Izdvajamo