11°C
Mostar 14°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 10°C
Bihać 3°C

15.04.2021 / 11:58 Politika - Brojne reakcije

Komšić, Džaferović, Dodik i Vučić reagirali na slovenski 'non paper'

Komšić, Džaferović, Dodik i Vučić reagirali na slovenski 'non paper'
Foto: Vijesti.ba

“U BiH je izvršen jedini genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Sada bi neki kartografi da odvajaju dijelove BiH u kojima je izvršen genocid i nagrađuju one koje su to uradili. To je anticivilizacijski"

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović komentirao je “non-paper” dokument koji je jutros objavljen u slovenskim medijima, a koji je navodno slovenski premijer Janez Janša poslao u Brisel.

Džaferović je poručio da je "non-paper" o razgradnji BiH barbarski i anticivilizacijski pokušaj.

“U BiH je izvršen jedini genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Sada bi neki kartografi da odvajaju dijelove BiH u kojima je izvršen genocid i nagrađuju one koje su to uradili. To je anticivilizacijski, to ne može proći. To je barbarski”, rekao je Džaferović.

On je dodao kako će institucije BiH odgovoriti onako kako budu u stanju da odgovore, te da će se boriti protiv svih nasrtaja i ataka.

“Ja osim naše snage i naše moći koju imamo unutar BiH, računamo i na dobronamjerni i civilizirani svijet. Ovo što pokušavaju uraditi, to rade barbari, a tome se treba suprotstaviti civilizirani svijet. Ne znam odakle su došli aktuelni "non paperi”. Ja sam vidio da postoje, postoje natpisi u medijima. To je dovoljan signal za uzbunu. Mi ćemo učiniti sve da tu stvar raskrinkamo. Oni koji stoje iza ovoga, ko god to bio, oni su naprijatelji za BiH", rekao je Džaferović.

Džaferović je uvjeren kako ovo ne radi Evropa, već radikalni i retrogradni krugovi u Evropi.

"Znamo odranije da radikali imaju agende, žele napraviti haos i ne žele dobro drugima. Ne znam kakav drugi razlog može biti da se neko ponaša na ovakav anticivilizacijski svijet. Kada bi cijeli svijet poprimio mantru ili pravilo ponašanja koje zastupaju te retrogradne snage onda nema budućnosti za svijet, ni za koga. Toga moraju biti svjesne i države u kojima djeluju takve osobe, grupe i pokreti. Evropa se bori protiv toga", kazao je Džaferović.

Željko Komšić smatra kako je u svemu najveća tragedija ta što sve ovo događa pod krovom evropske kuće.

“Izgleda da su naši "evropski prijatelji" vrlo brzo zaboravili historijska iskustva i zaboravili su Hitlera. Ovakve ideje pojavljivale su se i ranije, ne u ovakvoj formi, ali su se pojavljivale. Ove stvari nisu od jučer i nisu iznenada. Sve je ovo pripremljeno i Bog zna šta će sve izaći u narednim danima. Taj ekstremni šovinizam, nacionalizam i fašizam koji je preuzeo vlast u pojedinim evropkskim zemljama dobio je institucije na raspolaganje”, kazao je Komšić.

On smatra kako više ne možemo govoriti o nekoj umjernoj kršćanskoj desnici koju je Evropa zagovarala nakon Drugog svjetskog rada.

“Sada se suočavamo sa nečim što strašno podsjeća na period Drugog svjetskog rata. Po meni je najveća tragedija da se to dešava pod krovom neke "evropske kuće”, rekao je Komšić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik kaže da još uvijek nije vidio dokument kojim se tretira miran razlaz u BiH.

- Ja nisam vidio nikakav dokument, ne znam postoji li ili ne. Ali impresivno je kolika se galama oko toga digla samo zato što je neko spomenuo priču o mirnom razlazu. Kao da je rekao da je to atomski razlaz - kazao je Dodik.

Ocjenjuje da je mirni razlaz sasvim sigurno jedna od opcija o kojoj treba raspravljati.

- A to da li je mirno ili će nešto biti nasilno ne zavisi od nas, već od Amerikanaca. Važno je šta oni kažu, jer ako kažu da nema rata, onda ga naravno ni nema. Neka oni garantuju mir - ističe Dodik.

Navodi da je za mirni razlaz "potrebno pribaviti i regionalne i druge faktore", te da "nema veće stvari da pokažemo civilizacijsko dostignuće i da se raziđemo na miran način".

- Ja sam protiv rata i neću ratovati i ne želim sprski narod dovesti u tu poziciju - dodao je Dodik.

Uporan će biti, nastavlja, da uvjerava sve kako BiH nema šanse da uspije i da ne može da funkcioniše. Uvjeravat će, kaže, Vučića da prihvati jedan takav koncept, "jer Srbija ima obaveze".

- Opciju mirnog razlaza treba staviti kao relevantnu opciju. Ovdje vidimo ostrašćenost u pogledu povezivanja Vučića i nas iz RS kao da smo nešto strašno loše učinili jer se zalažemo za mir. Željko Komšić i Šefik Džaferović samo žele spriječiti bilo kakav razgovor o mirnom razlazu, oni žele unitarnu državu", smatra Dodik.

Dodaje i kako se "urušavaju i dva entiteta i tri konstitutivna naroda, a Srbija mora nešto o tome da kaže".

- Uporno ću dolaziti kod Vučića i ubjeđivati ga. On razumije prilike. Nemoguće je da Komšić i Džaferović odvoje problem Kosova sa stanjem u BiH, odnosno RS-om. Moramo da vodimo dijalog, a Srbija je tu da posreduje", kazao je Dodik.

O slovenskom non-paperu govorio je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da će uvijek saslušati Dodika bez obzira da li se složili ili ne.

- Ja nisam vidio nikakvu inicijativu i nisam spreman da nešto kritikujem ili hvalim. Ja pojma nemam o čemu se tu radi. Ne znamo da li nešto postoji ili ne postoji. Ali, ako Dodik misli drugačije, šta ja treba da kažem Dodiku, da ne želim da ga slušam - upitao je Vučić.

Ističe da će svaki put saslušati Dodika, te da na sve gleda s velikim oprezom i strahom jer zna kolika je cijena mira.

- Ne mora da znači da smo u svemu saglasni, ali smo u najboljim odnosima. Moja je obaveza je da saslušam Dodika - ponavlja Vučić.

Osvrnuo se i na članove Predsjedništva BiH Džaferovića i Komšića, uputivši im kritiku što im je trebalo 45 dana da otkriju da su o ovoj temi razgovarali sa slovenačkim predsjednikom Borutom Pahorom.

- Pa šta su čekali 45 dana da izađu i iznesu o čemu su razgovarali s Pahorom. Mi poštujemo integritet i institucionalni suvrenitet BiH i institucionalni integritet entioteta. Nas interesuje ekonomski razvoj - dodao je Vučić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo