10°C
Mostar 13°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

15.04.2021 / 18:22 Svijet - Tanja Erichsen

Šefica danske agencije za lijekove srušila se na konferenciji za medije

Šefica danske agencije za lijekove srušila se na konferenciji za medije
Foto: Vijesti.ba

Tanja Erichsen, šefica danske Agencije za lijekove, onesvijestila se tokom konferencije za novinare na kojoj je objavljeno da Danska do daljnjega prestaje vakcinisati AstraZenecinom vakcinom.

Erichsen se srušila pred kamerama nakon što je obznanila da se prestaje s vakcinacijom AstraZenecom.

“Danska je prva zemlja Evropske unije koja je trajno prekinula vakcinaciju AstraZenecom. Rizik od poremećaja zgrušavanja je nizak, ali i dalje previsok da bi se nastavilo s vakcinacijom kako je planirano”, kazala je, a potom se onesvijestila.

Najbrže je reagirao Søren Brostrøm, direktor danske zdravstvene uprave, i postavio je u bočni položaj. Konferencija za medije odmah je prekinuta, a u pomoć su priskočili i novinari koji su pomogli iznijeti onesviještenu šeficu Agencije za lijekove iz sobe.

Erichsen je prevezena u bolnicu, a Danska zdravstvena uprava objavila je na Twitteru da je Erichsen došla k svijesti, ali da će biti zadržana u bolnici kako bi se njeno stanje provjerilo. Brostrøm je na kraju konferenciju odradio sam.

Danska prva u Evropi potpuno prestala vakcinisati AZ-om

Danska je u potpunosti prestala s primjenom vakcine AstraZenece protiv covida-19 zbog moguće uzročno-posljedične veze između te vakcine i stvaranja krvnih ugrušaka.

Danska je prva evropska zemlja koja je donijela odluku o trajnom prestanku vakcinacije AstraZenecom.

Zbog odluke o prestanku korištenja te vakcine program vakcinacije u Danskoj kasnit će nekoliko sedmica, javila je televizija TV 2.





(Vijesti.ba)

Izdvajamo