14°C
Mostar 17°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

15.04.2021 / 20:08 BiH - Nakon štrajka upozorenja

Djelatnici Doma zdravlja Drvar stupili u generalni štrajk

Djelatnici Doma zdravlja Drvar stupili u generalni štrajk
Foto: RTRS - Vijesti.ba

Djelatnici Doma zdravlja u Drvaru stupili su u četvrtak u opći štrajk, a zahtijevaju isplatu plaća, doprinosa i ostalih dugovanja.

Generalnom štrajku prethodio je štrajk upozorenja kojeg je Sindikat Doma zdravlja održao prošli mjesec. Tada je odgovornima u županijskoj vladi najavio da će stupiti u opći štrajk ako zdravstveni djelatnici ne dobiju zaostale plaće te im se ne uplate doprinosi i ostala dugovanja u punom iznosu, kao i retroaktivni rad na 'covid odjeljenju' za prošlu godinu.

U spomenutom sindikatu za ovakvu situaciju odgovornim drže ministra rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih u Vladi Hercegbosanske županije Momčila Bajića koji je, kako kažu, u svojim ranijim izjavama isticao neophodnu sistematizaciju radnih mjesta pa tek onda redovne plaće.

Upravo iz tog razloga, odnosno (ne)provođenja sistematizacije radnih mjesta u toj ustanovi, vršitelj dužnosti direktora Doma zdravlja Drvar, Dragan Praštalo je u ožujku ove godine podnio ostavku, uz obrazloženje da neće otpuštati djelatnike u vrijeme pandemije koronavirusa.

Načelnici općine Drvar Dušici Runić nije poznat točan iznos dugovanja prema djelatnicima Doma zdravlja Drvar, no ona smatra da tih dugovanja, tj. zaostataka ima od ranije i da su se županjske institucije prema ovom problemu trebale ponijeti odgovornije.

- Uskraćena su im zakonom zagarantirana prava i u ovoj su godini primili samo dvije i pol plaće - kazala je Runić u izjavi za Fenu te napomenula kako su djelatnicima Doma zdravlja Drvar u prošloj godini, posredstvom Vlade Srbije, osigurane četiri plaće iz donatorskih sredstava.

Općina Drvar, dodala je, pomagala je i uvijek će pomagati svojoj zdravstvenoj ustanovi kako bi stanovnici Drvara i Bosanskog Grahova imali bolju zdravstvenu zaštitu.

Za zdravstvenu ustanovu u Drvaru, kaže načelnica, učinili su mnogo te su uz pomoć Srbije i Republike Srpske dobili vozila hitne pomoći, patronažna vozila, zatim potpuno renovirali hitnu službu, obavili rekonstrukciju sistema grijanja, nabavili medicinsku opremu za hitnu službu i laboratoriju. 

 Uz to, realizirana je digitalizacija RTG aparata te nabavljena osnovna medicinska oprema i zubna stolica za Ambulantu u Bosanskom Grahovu, a osigurana je i oprema za fizičku rehabilitaciju.

 S druge, pak, strane Runić nije zadovoljna odnosom institucija Hercegbosanske županije prema njima.

 - Oni koji imaju obvezu da plaćaju rad zdravstvenih radnika, to ne čine...Kako je moguće da Vlada i Skupština HBŽ-a, kao i resorno ministarstvo mjesecima nisu u stanju riješiti ovaj problem? To mi je potpuno neshvatljivo - kazala je Runić.

 Na kraju je pozvala sve one koji su zaduženi za Dom zdravlja Drvar da shvate ozbiljnost situacije te da zajednički pokušaju iznaći rješenje za probleme u kojima su se našli zdravstveni djelatnici.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo