14°C
Mostar 17°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

16.04.2021 / 10:45 Svijet - 1. maja

Norveška i Danska povlače svoje vojnike iz Afganistana

Norveška i Danska povlače svoje vojnike iz Afganistana
Foto: Ilustracija - Vijesti.ba

Norveška i Danska odlučile su da povuku vojsku iz Afganistana, saopštili su zvaničnici dvije zemlje.

Odluka je donesena nakon što su SAD ranije najavile da će početi da povlače vojsku od 1. maja, kada je planirano i povlačenje norveških snaga.

“Počećemo povlačenje norveških snaga 1. maja i završićemo u septembru”, izjavila je ministrica spoljnih poslova Norveške Ine Marie Eriksen Søreide.

Komandant vojnih snaga Norveške Erik Kristoferssen rekao je da će norveška vojska među posljednjim napustiti Afganistan.

On je istakao da norveška vojska u Afganistanu ima posebnu lokaciju i važnu misiju, što znači da će i specijalne snage i bolnica na terenu ostati dok se ne završi povlačenje snaga ostalih članica NATO-a iz drugih područja.

“Omogućavaćemo povlačenje, što znači da će norveške snage među posljednjim napustiti tu zemlju”, naveo je Kristofersen za list “Verdens gang”.

Ministar spoljnih poslova Danske Jeppe Kofod izjavio je za televiziju TV2 da danske snage započinju pripreme za napuštanje Afganistana.

On je naglasio da Danska “više nikada neće dozvoliti da bilo koja zemlja postane utočište terorista iz kojeg mogu da vrše napade, bilo da je to u Afganistanu, Iraku ili ‘kalifatu'”.

U Afganistanu se trenutno nalazi oko 95 zaposlenih u norveškoj vojsci i oko 160 službenika danske vojske, podsjetio je “Sputnjik”.

Søreide je naglasila da će se proces povlačenja odvijati bez bilo kakvih garancija talibanske strane, da neće biti lako i da je situacija takva da se bira između “loše i manje loše opcije”.


Komisija Vlade Norveške objavila je izvještaj u kojem se navodi da ta zemlja nije doprinijela razvoju situacije u Afganistanu i da je Norveška ispunila jedan cilj, a to je da bude dobar saveznik SAD.

Danske vlasti, međutim, vjeruju da je Danska doprinijela promjeni situacije u Afganistanu.(Vijesti.ba)

Izdvajamo