7°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 9°C

18.04.2021 / 11:24 Svijet - Turski ministar

Soylu objavio videosnimak i tvrdi: Grci pale ilegalne migrante

Soylu objavio videosnimak i tvrdi: Grci pale ilegalne migrante
Foto: Vijesti.ba
Ministar unutrašnjih poslova Turske Suleyman Soylu podijelio je na društvenim mrežama video na kojem se, kako tvrdi, vidi kako "grčke snage sigurnosti posipaju benzinom neprijavljene migrante i pokušavaju ih zapaliti".

U saopćenju na web-stranici Komande obalske straže Turske navedeno je kako je brod obalne straže, koji je patrolirao vodama nedaleko od Cesmea, u Izmiru, primijetio da je ilegalni migrantski brod na grčkoj strani gurnut natrag u turske teritorijalne vode.

Navedeno je kako je grčka obalna straža gurnula brod natrag u turske teritorijalne vode uprkos svim upozorenjima, nakon čega su timovi turske obalne straže spasili 41 migranta te ih prebacili u luku Cesme.

Na nozi jednog od migranata primijećena je opekotina, zbog čega je predat osoblju hitne pomoći.

U svojoj objavi na Twitter profilu s oznakom “@EU_Commission”, ministar unutrašnjih poslova Soylu podijelio je snimke grčke obalne straže koja gura ilegalni imigrantski brod natrag u turske teritorijalne vode.

Na videozapisu se može videti kako jedan od neprijavljenih migranata govori o tome kako su grčke snage po njemu polivale benzin.

“Grčka policija nam je uzela novac, telefone. Žena koja nam je rekla da idemo donijela je benzin, posula ga po nama i zapalila. Policija nam je kazala: 'Izgorili ste, jer niste otišli u Tursku”, ispričao je migrant.

Ministar Soylu je podijelio ovaj video i napisao:

“Pokušaj grčkih snaga sigurnosti da zapale ljude polivajući ih benzinom, predstavlja vršenje masakra pred očima Evrope. Dok god Evropa bude mazila Grčku i šutjela na sve što se dešava, u historiju će ući kao huškači ovoga zla”.

POGLEDAJTE VIDEO


(Vijesti.ba)

Izdvajamo