12°C
Mostar 15°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

18.04.2021 / 12:13 BiH - Neuslovan smještaj

Izmješteno osam migrantskih porodica iz napuštenih objekata u USK

Izmješteno osam migrantskih porodica iz napuštenih objekata u USK
Foto: FENA
Inspektori Službe za poslove sa strancima, provodeći pojačane operativne aktivnosti usmjerene na kontrolu kretanja i boravka stranaca na području Unsko-sanskog kantona, ...

... utvrdili su da na lokalitetu Bosanske Bojne, u neposrednoj blizini granice sa Republikom Hrvatskom u napuštenim objektima boravi nekoliko migrantskih porodica.

Obzirom da su migranti nelegalno boravili u objektima u kojima nije bilo minimum uslova za njihov boravak, Služba je inicirala i koordinirala niz aktivnosti na njihovom izmiještanju sa navedenog lokaliteta, te zbrinjavanju u privremene prihvatne centre Borići i Sedra koji su predviđeni za smještaj porodica i ranjivih kategorija migranata, saopćeno je iz Službe za poslove sa strancima.  

Služba u saradnji sa Graničnom policijom BiH, i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), sa navedenog lokaliteta je u subotu izmjestila i u Privremene prihvatne centre smjestila devet migrantskih porodica sa ukupno 43 člana, od kojih je 19 djece. Svi migranti su zbrinuti i uz neophodnu medicinsku trijažu su smješteni u izolacijski dio ovih centara u skladu sa epidemiološkim mjerama za sprječavanje širenja virusa COVID-19.  

Služba će i u narednom periodu nastaviti provoditi pojačane aktivnosti kontrole kretanja i boravka stranaca u Bosni i Hercegovini.  


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo