4°C
Mostar 10°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 7°C

18.04.2021 / 12:15 Regija - Predsjednik Srbije

Vučić: Nećemo izručiti Radetu i Jojića Hagu

Vučić: Nećemo izručiti Radetu i Jojića Hagu
Aleksandar Vučić / Vijesti.ba
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija neće izručiti sudu u Hagu funkcionere Srpske radikalne stranke Petra Jojića i Vjericu Radetu i dodao da je to pitanje "odnosa prema državi".

Vučić je za televiziju B92 17. aprila rekao da Srbija ima sporazum za izručenje državljana koji su optuženi za ratne zločine, ali da Jojić i Radeta nisu optuženi za zločine nego za nepoštovanje suda.

"Ovo nije pitanje nepoštovanja suda nego je pitanje za srpske organe", rekao je Vučić i dodao da bi njima trebalo da se sudi u zemlji.

Liu Daćun, postupajući sudija Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu u predmetu protiv Radete i Jojića, donio je odluku da od predsjednika Mehanizma zatraži da obavijesti Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija da Srbija nije ispunila obaveze prema tom sudu jer nije uhapsila i Hagu izručila Vjericu Radetu i Jojića.

U odluci objavljenoj na sajtu Mehanizma 16. aprila, sudija je naveo da je Statut Mehanizma iznad zakonodavstva i odluka srpskog pravosuđa.

Sudski Mehanizam u Hagu, koji je nasljednik Haškog tribunala, do danas je više puta od vlasti Srbije tražio izručenje Radete i Jojića da bi im sudio po optužbi za zastrašivanje, prijetnje i nuđenje mita svjedocima u postupku protiv lidera radikala Vojislava Šešelja.

Šešelj je 2018. godine, osuđen pred Mehanizmom na 10 godina zatvora za podsticanje progona, deportacije i prisilno raseljavanje Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci, 1992. godine.

Šešelj nije otišao u zatvor jer mu se uračunalo vrijeme koje je proveo u pritvoru do izricanja pravosnažne presude.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo