7°C
Mostar 8°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

20.04.2021 / 08:00 BiH - Sramno

U Foči novi murali sa likom ratnog zločinca Ratka Mladića

U Foči su osvanuli novi murali s likom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

 Samim tim u RS-u je nastavljena praksa raspirivanja mržnje i unošenja straha i nemira među povratnike Bošnjake.

Podsjetimo, Foča već ima mural posvećen ratnom zločincu iz Drugog svjetskog rata Draži Mihailoviću, koji je prije nekoliko godina oslikan na zgradi u centru grada, u Samoborskoj ulici.

No, ovaj put dobila je još jedan, i to s likom još jednog ratnog zločinca, ovog puta bivšeg komandanta Glavnog štaba VRS Ratka Mladića, kojeg je Haški tribunal prvostepenom presudom osudio na doživotni zatvor zbog genocida i drugih zločina počinjenih u BiH.

Mural na kojem Mladić salutira prolaznicima oslikan je u fočanskom naselju Međurječje, Ulica Petra Bojovića, a preko puta njega ispisane su parole "U vatri i oluji tvoje ime Republikom Srpskom bruji" i "Nek je tvojoj majci hvala".

- Oslikavanje murala ratnom zločincu Ratku Mladiću samo je još jedna u nizu činjenica da stanje za Bošnjake u RS-u postaje neizdrživo i alarmantno. Upozorio sam na to i na sjednici lokalnog parlamenta i zakonodavnu i izvršnu vlast - kaže jedini odbornik Bošnjak u Skupštini opštine Foča Izet Spahić.

Brojni su primjeri da se povratnici Bošnjaci u Foči nalaze u iznimno teškoj situaciji, ističe Spahić, te kao jedan od njih izdvaja i pismo boračke organizacije iz tog grada u kojem se "od političkih stranaka traži da ne koaliraju, odnosno da ne dozvole učešće muslimana u vlasti".

- Vjerovatno da bi se ispoštovao zahtjev boračke organizacije, u rukovodstvu izvršne i zakonodavne vlasti i nema Bošnjaka - govori Spahić.

Još jedan od primjera, napominje, su hici koji su za vrijeme Božića iz automatskog oružja ispaljeni u neposrednoj gradskoj zoni na kuću povratnika Bošnjaka, koji je puščana zrna kasnije pronašao na svojoj terasi.

Spahić podsjeća i na nedavno skrnavljenje munare na Aladža džamiji, a tu su, kako kaže, i brojni primjeri povratnika Bošnjaka s terena koji se žale na uznemiravanje od komšija Srba, čija im stoka uništava imanja i ulazi u avlije. Povratnici to redovno prijavljuju policiji, navodi Spahić, ali rezultat je jedino taj da se uznemiravanje ponavlja.

- Nedavno je magistar prava, Bošnjak, s perfektnim znanjem engleskog jezika i informatike otpušten iz opštinske administracije. Na bilo kojem mjestu na zemaljskoj kugli lakše je prijaviti prebivalište nego u RS-u u Foči - potcrtava Spahić.

Na kraju zaključuje da Daytonski mirovni sporazum, u koji se rukovodstvo RS-a kune, u manjem bh. entitetu postoji samo na papiru, dok bošnjačka politika vodi međusobna nadmudrivanja i svađe a država naočigled svih nas nestaje.

(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo