8°C
Mostar 10°C
Tuzla °C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

20.04.2021 / 15:00 Regija - Sastanak u Beogradu

Vučić i Kluge: Srbija globalni lider i primjer humanosti

Vučić i Kluge: Srbija globalni lider i primjer humanosti
Foto: Agencije / Vijesti.ba
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa regionalnim direktorom Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu Hansom Klugeom koji je naglasio da se Srbija dobrom strategijom imunizacije svrstala među globalne lidere.

On je poručio da je Srbija pritom postala i primjer humanosti i solidarnosti omogućavanjem vakcinacije starijima u ruralnim sredinama, stranim državljanima i doniranjem vakcina drugim zemljama, saopštila je pres služba predsjednika.

Kluge je čestitao predsjedniku Vučiću na liderstvu i ličnom zalaganju da obezbijedi vakcine.

"Srbija je vakcinu prihvatila kao proizvod koji spasava život i nije na to gledala geopolitički", rekao je Kluge.

Vučić je zahvalio Klugeu na ličnom angažovanju i podršci tokom aktuelne pandemije, posebno na tehničkoj pomoći i ekspertizi, prenosi tanjug.

Ovom prilikom upoznao je zvaničnika SZO sa rezultatima imunizacije u Srbiji i planovima kako da se vakcina obezbijedi svim građanima koji budu željeli da je prime.

Dvojica sagovornika su se saglasili da bi svijet trebalo da poveća proizvodne kapacitete za vakcine, kao i da razvije nove adekvatne terapije za borbu protiv kovid-19, i, s tim u vezi, radi na povećanju stepena povjerenja građana u nauku.

Predsjednik Vučić je upoznao Klugea sa planovima za unapređenje rada Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak".

"Hoćemo da od 'Torlaka' napravimo jednu od najboljih fabrika vakcina u Evropi", rekao je Vučić.

Pored saradnje u borbi protiv pandemije covid-19, razgovarali su i o saradnji na unapređenju zdravstvene zaštite u našoj zemlji i drugim zajedničkim aktivnostima.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo