16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

20.04.2021 / 23:27 Svijet - Presuda za osam sedmica

Derek Chauvin, ubica Georgea Floyda proglašen krivim

Derek Chauvin, ubica Georgea Floyda proglašen krivim

Bivši policajac Derek Chauvin, ubica Georgea Floyda proglašen je krivim po svim tačkama optužnice. Odlučila je tako porota od 13 članova. Chauvin je presudu dočekao mirno, ne pokazujući emocije. Presuda se očekuje za 8 sedmica.

New York Times javlja kako je gradonačelnik Portlanda Ted Wheeler proglasio vanredno stanje prije presude Chauvinu te da je Nacionalna garda u pripravnosti.

Taj je slučaj lani izazvao masovne proteste, ali i nerede diljem zemlje i ponovno u prvi plan nametnuo problem rasizma i policijskog nasilja u Americi.

Helikopteri su počeli letjeti nad Vašingtonom čim je najavljeno da je porota donijela presudu.

Na ulicama Mineapolisa je Nacionalna garda.

Tužilaštvo i odbrana u ponedjeljak su iznijeli završne riječi u suđenju koje je trajalo tri sedmice. Tužilaštvo je tada imalo još jednu priliku pobiti argumente osbrane prije nego što je porota poslana na vijećanje.

Erik Nelson, advokat Chauvina, tvrdio je da je njegov klijent učinio ono što bi učinio svaki "razumni policajac" nakon što se našao u "dinamičnoj" i "fluidnoj" situaciji koja uključuje prepucavanje velikog čovjeka s tri policajca, prenosi Index.

Rekao je da su Chauvin zbog "žestine borbe" s uniforme srušene kamera i značka.

Nelson je također tvrdio da je Floyd bio pod značajnim uticajem droge jer tijelo reagira na upotrebu opioida, posebno u slučaju nekoga kome je dijagnosticirana hipertenzija. Advokat tvrdi da Chauvin vjerovatno nije namjerno prekršio pravila o upotrebi sile jer da je, bio bi svjestan da se cijeli proces snima.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo