9°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 10°C

03.05.2021 / 10:15 Politika - Opasne izjave

Dačić: Non paper dobar za Srbiju, predviđa ujedinjenje s RS

Dačić: Non paper dobar za Srbiju, predviđa ujedinjenje s RS
Ivica Dačić / Vijesti.ba
Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je da su se, iako je Srbija još prije sedam godina rekla da neće da prizna Kosovo, u nedavnim "non pejperima" pojavile dvije dobre stvari za Srbiju ...

... - govori se o autonomiji Srba na sjeveru Kosova i Metohije i prvi put o mogućnosti neke vrste ujedinjenja Republike Srpske i Srbije.

"Za Srbiju su dobre dvije stvari koje su se pojavile u 'non pejperima' objavljenim proteklih dana - to što se govori o autonomiji Kosova i Metohije koju ranije nisu htjeli ni da pomenu jer nisu htjeli Republiku Srpsku na Kosovu, kao i to što se prvi put u nekom papiru, iako nezvaničnom, govori o mogućnosti neke vrste ujedinjenja RS i Srbije", rekao je Dačić sinoć za TV "Pink".

Dačić je za "non pejper", koji je objavila prištinska "Koha ditore", rekao da je taj dokument bolji od plana Martija Ahtisarija, ali je naglasio da on nije na nivou zahtjeva i očekivanja Beograda.

"Ta autonomija nije razrađena, ne zna se da li se završava pravom na samoopredjeljenje", rekao je Dačić i istakao da je loša stvar u dokumentu to što se podrazumijeva poštovanje teritorijalnog integriteta, ali da je i to bolji prijedlog u odnosu na neke ranije date.

On smatra da ovi "non pejperi" predstavljaju ispipavanje pulsa, da se u tim dokumentima ne govori samo o Republici Srpskoj, nego o mirnom rastakanju BiH, te ocijenio da "neko već uviđa neke realnosti koje postoje u regionu".

Dačić je podsjetio da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da Srbiji "ne pada na pamet da mijenja princip", kao i da je Beograd još prije sedam, osam godina, kada je počeo dijalog, rekao da neće priznati Kosovo.

"Hoćemo kompromis, dajte neka rješenja. Oni misle da ćemo mi na silu da priznamo Kosovo. Taj put je loš, ali mi ćemo svaki put da pričamo - dijalog, dijalog", rekao je Dačić.

On je istakao da Srbija neće nikada da prekida dijalog, jer joj je interes mir i stabilnost da bi mogla da nastavi ekonomski put.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo