18°C
Mostar 17°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

03.05.2021 / 13:16 KORONAVIRUS - Hrvatska

Capak: Treći val je završen

Capak: Treći val je završen
Foto: Pixsell
Na otvaranje prvog drive-in punkta za cijepljenje u Virovitici stigao je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

O cijepljenju

"Po prvi puta u Hrvatskoj imamo priliku vidjeti ovaj drive-in način. Ljudima je puno lakše i ugodnije čekati, nadamo se da će i drugi u Hrvatskoj upotrijebiti ovakve inovativne načine", rekao je Capak. Dodao je da je za danas pozvano 500 ljudi na cijepljenje, a narednih dana će ih biti i više, prenosi Index.hr.

Dodao je da u Hrvatskoj imamo rok do kraja lipnja za potrošiti dva milijuna doza i da ćemo do tada procijepiti oko 55 posto stanovništva. Najavio je i pojačano cijepljenje u svim hrvatskim županijama.

"Cjepivo AstraZenece je dobro cjepivo, u vrlo rijetkim slučajevima se događaju tromboembolijski događaji i apsolutno je ogromna prednost cijepiti se", poručio je Capak.

Kazao je kako svi oni koji imaju dovoljno cjepiva trebaju cijepiti svakog dana u tjednu.

"Na dopisu jasno piše da treba cijepiti sedam dana na tjednu. Ako netko potroši cjepivo u petak, onda neće raditi u subotu i nedjelju", kazao je.

Pojasnio je i da osobe koje su preboljele covid unazad šest mjeseci trebaju primiti samo jednu dozu cjepiva jer su, kako je rekao, studije pokazale da druga doza nema učinka. Dodao je kako je polovica zemalja Europske unije već donijela takvu odluku, a polovica razmišlja o tome.

"Treći val je završen"

Konstatirao je kako je treći val završen.

"Krivulja se prelomila, broj novooboljelih nam pada. Očekujemo da će kroz nekoliko dana pasti i broj hospitaliziranih i preminulih", rekao je Capak, kojeg su potom novinari upitali znači li to da je epidemija gotova.

"Nije gotova epidemija, nego je završen treći val koji još na svom repu može imati nekih varijacija s brojem novooboljelih", rekao je Capak.


(Vijesti.ba / Index.hr)

Izdvajamo