0°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 4°C
Bihać 2°C

03.05.2021 / 13:57 Ljepota i Zdravlje - Nova saznanja

Endemska nefropatija nije više vodeći uzrok za hemodijalizu

Endemska nefropatija nije više vodeći uzrok za hemodijalizu
Foto: Ilustracija
Endemska nefropatija, koja je nekada bila vodeći uzrok za hroničnu hemodijalizu više od 65 odsto bolesnika, u posljednje vrijeme se povukla, izjavio je načelnik Centra za hemodijalizu u Šamcu Nenad Petković.

On je rekao da se patologija koja dovodi do otkazivanja bubrega i početka liječenja hroničnom dijalizom promijenila unazad 20 godina, pa nema više od 12 odsto bolesnika koji završavaju u termalno bubrežnim slabostima.

"Vodeći uzrok su sada dijabetes na prvom mjestu, vaskularne bolesti bubrega i maligniteti", naveo je Petković.

On je istakao da se nada da će tokom narednih mjeseci, stabilizacijom opšteg stanja, nefrološki pacijenti koji zahtijevaju liječenje ne samo hemodijalizama, nego uopšte nefrološko praćenje, biti u situaciji da se preko svojih porodičnih ljekara i nefrologa, zaista adekvatno liječe, te da se pacijenti adekvatno i pripremaju.

Petković je napomenuo da Centar za hemodijalizu radi ponedjeljkom, srijedom i petkom u dvije smjene, te da je na hroničnoj hemodijalizi 41 bolesnik iz pet opština - Modriča, Vukosavlje, Šamac, Brod, Donji Žabar i Pelagićevo.

On je ukazao da se unazad nekoliko mjeseci u Centru za hemodijalizu promijenio raspored dijaliza jer je smanjen ukupan broj pacijenata koji su na programu hronične hemodijalize, te da unazad pet godina dolazi do godišnjeg smanjivanja broja pacijenta.

Petković je istakao da je, nažalost, godinu dana unazad veliki broj pacijenata bio liječen od kovida 19, pa se od 11 oboljelih pacijenata liječenih u Centru za hemodijalizu šest oporavilo, a pet ih je preminulo.

"Režim rada u cijeloj zemlji je takav da pacijenti sa hroničnim bubrežnim bolestima nemaju više mogućnosti adekvatnog liječenja, odnosno svi su stavljeni u funkciju liječenja kovida, tako da su naši pacijenti značajno uskraćeni za to liječenje. Sada se to polako vraća u normalu i u zadnja dva mjeseca vratili smo se u potpuno normalno stanje kao prije godinu dana", rekao je Petković.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo