16°C
Mostar 17°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

03.05.2021 / 14:39 Regija - Povodom svjetskog Dana slobode medija

Slovenski novinari pokrenuli prikupljanje donacija za STA kojoj prijeti gašenje

Slovenski novinari pokrenuli prikupljanje donacija za STA kojoj prijeti gašenje
Arhiv / Vijesti.ba
Slovenski novinari u ponedjeljak su, povodom svjetskog Dana slobode medija, upozorili na političke pritiske kojima su izloženi, te pokrenuli kampanju skupljanja donacija za nacionalnu novinsku agenciju STA kojoj prijeti gašenje jer joj vlada ...

... odbija isplatiti sredstva za obavljanje javne službe.

 Na nedavno objavljenoj, novoj ljestvici medijskih sloboda nevladine organizacije Reporteri bez granica (RSF), s ocjenom stanja u 180 država po svijetu, Slovenija se uvrstila na 36. poziciju, izgubivši 4 mjesta. Kao jedno od obrazloženja za to Reporteri bez granica navode da su pritisci na novinare i negativne tendencije na području medija u Sloveniji eskalirali otkako je lani predsjednik slovenske vlade ponovo postao Janez Janša, javlja Hina.

"Mislim da time svi gubimo, nije u pitanju samo budući položaj medija i novinara, nego i šira društvena zajednica koja se treba pitati o stanju slobode i demokracije kojem živimo", kazala je tim povodom predsjednica slovenskog Novinarskog društva (NDS) Petra Tušek.

Ona je istaknula kako je velik broj novinara i urednika, ali i drugih organizacija i pojedinaca izrazio solidarnost s novinarima, te ih pozvala da se uključe u kampanju prikupljanja financijskih priloga za Slovensku tiskovnu agenciju STA, koja će trajati cijeli svibanj. Nacionalnoj novinskoj agenciji Janšina vlada već više od tri mjeseca odbija isplatiti zakonom određena sredstva za njen rad, u dijelu koji obavlja kao javna služba čiji je osnivač država. Cilj kampanje je da joj se privremeno osiguraju nedostajuća sredstva kako ne bi nakon 30 godina od osnivanja pala u nesolventnost.

 Potrebna nam je šira mobilizacija, kako bi glavni agencijski informativni javni servis zaštitili od propasti. Kampanja uživa potporu Europskog saveza novinara, Međunarodnog novinskog instituta (IPI), ostalih međunarodnih organizacija, svih većih slovenskih medija i sindikalnih središnjica, navela je Tušek.

Vlada premijera Janeza Janše već mjesecima odbija za nacionalnu agenciju isplatiti predviđena sredstva po ugovoru i zakonu za njen rad u dijelu koji obavlja kao javna služba.

Vlada to brani tvrdnjama da joj ravnatelj STA Bojan Veselinovič ne želi dostaviti podatke o poslovanju, no ocjene su novinara i njihovih udruga da je riječ o političkom pritisku. Njegov cilj je, tvrde, financijskim iscrpljivanjem postići smjenu u vodstvu agencije i promjena njenog načina rada i izvješćivanja, na način koji bi više konvenirao aktualnoj vladi koja mainstream medije često optužuje da djeluju na platformi oporbene ljevice i nevladinih organizacija.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo