10°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

03.05.2021 / 18:29 KORONAVIRUS - Nova studija

Koronavirus je sezonalan, ali ljeto neće eliminirati covid-19

Koronavirus je sezonalan, ali ljeto neće eliminirati covid-19
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
Toplo vrijeme i tropske klime zaista mogu smanjiti širenje koronavirusa, pokazuje nova studija.

Studija, koju su provodili znanstvenici s Heidelberg instituta za globalno zdravlje u Njemačkoj i Kiniske akademije za zdravstvene studije u Pekingu, otkrila je da mjesta s toplim temperaturama i dugim satima sunčeve svjetlosti, poput zemalja blizu ekvatora i onih koje imaju dugo i toplo ljeto, imaju nižu stopu slučajeva covida-19 u usporedbi sa zemljama udaljenijima od ekvatora i onima s hladnijom klimom, piše Live Science.

Do tih su spoznaja znanstvenici došli i nakon što su u obzir uzeli mjere za sprječavanje širenja koronavirusa koje pojedine zemlje provode, prenosi N1.

Ljeto neće eliminirati Covid

Ipak, autori studije naglašavaju da njihovi rezultati ne znače da će ljeto eliminirati covid-19, ali može pomoći u borbi protiv virusa.

“Umjesto toga, više temperature i intenzivnije UV zračenje ljeti vjerojatno će pomoći mjerama javnog zdravstva za suzbijanje koronavirusa”, napisali su autori rada objavljenog 27. travnja u časopisu Scientific Reports.

Ubrzo nakon što je počela pandemija covida-19 spekuliralo se da ljetne temperature mogu donijeti olakšanj jer mnogi respiratorni virusi, uključujući viruse gripe, pokazuju sezonski obrazac, vrhunac dosežu zimi i padaju ljeti.

Laboratorijska istraživanja pokazala su da visoke temperature i vlaga smanjuju preživljavanje koronavirusa, ali još nije jasno prenosi li se to i u stvaran život.

U novom istraživanju, znanstvenici su analizirali podatke iz 117 zemalja, koristeći podatke o širenju covida-19 od početka pandemije do 9. siječnja 2021.

Statističkim metodama istraživali su odnos između zemljopisne širine i razine širenja Covida-19. Također su koristili podatke Svjetske zdravstvene organizacije za kontrolu čimbenika koji mogu utjecati na to koliko je država pogođena virusom.

Otkrili su da je svaki porast širine zemlje od ekvatora za 1 stupanj povezan s povećanjem broja slučajeva Covida-19 na milijun ljudi za 4,3%. To znači da, ako je jedna zemlja 1000 kilometara bliže ekvatoru u usporedbi s drugom, zemlja bliža ekvatoru može očekivati ​​33 posto manje slučajeva Covida-19 na milijun ljudi, u slučaju da su svi ostali čimbenici jednaki u svim zemljama.

“Naši su rezultati u skladu s hipotezom da toplina i sunčeva svjetlost smanjuju širenje SARS-CoV-2”, rekli su autori.

Rezultati studije također znače da “prijetnja ponovnog oživljavanja epidemije može porast tijekom zime, kao što se vidjelo u mnogim zemljama sjeverne hemisfere u prosincu 2020. i siječnju 2021.”

(Vijesti.ba)

Izdvajamo