8°C
Mostar 9°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 6°C
Bihać 6°C

03.05.2021 / 22:17 KORONAVIRUS - Borba protiv koronavirusa

Várhelyi: EU će isporučiti više od pola miliona cjepiva Zapadnom Balkanu

Várhelyi: EU će isporučiti više od pola miliona cjepiva Zapadnom Balkanu
Foto: Twitter - Vijesti.ba

Evropski povjerenik za proširenje i susjedske odnose Oliver Várhelyi najavio je da će u sljedeće dvije sedmice regiji zapadnog Balkana biti isporučena 651.000 doza cjepiva protiv covida-19 i poručio da borba protiv korone "ne može čekati".

Riječ je o 651.000 doza cjepiva koje dolaze u regiju pored milion doza koje su, na inicijativu Austrije, već osigurane kroz sustav Covax za zapadni Balkan.

Várhelyi je, započinjući u Beogradu svoju regionalnu turneju kojom će dominirati pitanje korone, rekao kako je sada ključno pitanje cijepljenja, sugerirajući ga kao najučinkovitije rješenje.

"Izvinjavam se što vas uznemiravam na državni praznik, ali borba protiv koronavirusa ne može čekati i mislio sam kako je najvažnije da donesemo cjepiva, počevši od Srbije, najuspješnije zemlje regije u procesu procjepljivanja", rekao je Várhelyi tokom posjeta srbijanskom nacionalnom Institutu za javno zdravlje Batut na drugi dan Uskrsa po Julijanskom kalendaru.

Mađarski eurodužnosnik rekao je kako se Srbiji treba zahvaliti ne samo na uspješnoj kampanji procjepljivanja, već i na tome "što nije zaboravila regiju kojoj je uputila 100.000 cjepiva".

"Sada je na nama da uzvratimo uslugu i damo Srbiji dio tog cjepiva", naveo je Várhelyi i pozvao građane Srbije da se čim prije cijepe kako pandemija više ne bi ugrožavala živote i gospodarstvo.

"Svi moramo biti cijepljeni jer bez toga pandemija neće stati", poručio je Várhelyi.

Srbijanska ministrica za eurointegracije Jadranka Joksimović je ocijenila da Várhelyi, govoreći o "solidarnosti Srbije s regijom", prenosi "istinito i objektivno" ono što Srbija radi.

Várhelyi u ponedjeljak ima radnu večeru s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a zapadnobalkansku turneju nastavlja u utorak posjetom Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, a potom u srijedu Albaniji i Kosovu.

"Stalo nam je do naših partnera, do njihovih zdravstvenih djelatnika i do najugroženijih građana. Isporuka cjepiva potvrđuje našu kontinuiranu posvećenost pružanju podrške, kao što to činimo od izbijanja pandemije. Zajedno smo jači", naglasio je Várhelyi uoči posjeta koji je na Twitteru najavio je uz poruku "Mi brinemo".



(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo