5°C
Mostar 11°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

04.05.2021 / 16:33 BiH - Kluge i Gudeljević

Potpisan dvogodišnji sporazum o saradnji BiH i Regionalnog ureda SZO-a za Evropu

Potpisan dvogodišnji sporazum o saradnji BiH i Regionalnog ureda SZO-a za Evropu
Foto: Fena / Vijesti.ba
Nakon sastanka regionalnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Hansa Klugea sa predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, ministricom civilnih poslova BiH Ankicom Gudeljević, entitetskim premijerima i entitetskim ...

... ministrima zdravstva, ministrica Gudeljević održala je odvojeni sastanak sa Klugeom.

Na početku sastanka potpisan je Dvogodišnji sporazum o saradnji između Bosne i Hercegovine i Regionalnog ureda SZO-a za Evropu 2020/2021.

Kluge i Gudeljević su razgovarali o dosadašnjoj saradnji kao i narednim koracima  kao što su kreiranje „pametnih kartica“, kreiranje baze podataka o broju vakcinisanih i izvještavanju prema SZO-u o broju vakcinisanih.

Kluge je zahvalio ministrici Gudeljević na prijemu i istakao radost „zbog izuzetno dobre komunikacije i veoma uspješno obavljenog posla tokom cijele pandemije“ koje je Ministarstvo civilnih poslova BiH realiziralo u proteklom razdoblju.

Dodao je da je „Ministarstvo učinilo sve što je bilo u njegovoj nadležnosti“, te podijelio zajedničku intenciju sa ministricom Gudeljević o tome da treba učiniti najbolje za ljude.

Ministrica Gudeljević je najavila tri stuba daljnjih aktivnosti, uključujući posjete entitetskim ministarstvima zdravstva i zavodima javnog zdravlja, aktivnosti u vezi sa pametnim karticama i početak aktivnosti u vezi sa mentalnim zdravljem stanovnika BiH, a s obzirom na posljedice pandemije Covid-19.

Izrazila je zahvalnost za svu dosadašnju potporu SZO-a, uz uvjerenje da će daljnja saradnja biti samo još čvršća i jača.

Na kraju sastanka Kluge je izrazio nadu da će Bosna i Hercegovina biti šampion kada je riječ o Mapi puta za 2021-2025. godinu, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo