8°C
Mostar 11°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

04.05.2021 / 22:09 BiH - Brodovi dovoze opremu

Amerikanci spremaju veliku vojnu vježbu u BiH i Hrvatskoj

Američki vojni brod YUMA kojim je dopremljen dio američke vojne opreme i vozila za međunarodnu vojnu vježbu "Immediate Response 21" uplovio je danas u zadarsku luku Gaženica.

Američka vojna oprema potom je prevezena u vojarnu "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku gdje je uspostavljeno Ekspedicijsko zapovjedništvo Immediate Response 21 (IR21) zaduženo za aktivnosti logističke podršku svim snagama koje učestvuju u dijelu vježbe koji se održava u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, prenosi "Večernji list".

Nakon toga, tokom prve polovine maja sva oprema će iz vojarne u Zemuniku biti kopnenim putem prebačena na krajnja odredišta, vojni poligon "Eugen Kvaternik" u Slunju te na vojne poligone u Bosni i Hercegovini.

Ekspedicijski brzi transportni brodovi (EPF) plitkog su gaza, aluminijski katamarani dvostrukog trupa sposobni su za prijevoz ljudstva i tereta. Odlikuje ih velika brzina i pokretljivost. Brodovi su izrađeni za prijevoz 600 tona tereta, 1.200 nautičkih milja prosječnom brzinom od 35 čvorova pri stanju mora 3.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo