16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

06.05.2021 / 08:12 Rukomet - Budimpešta

Danas žrijeb grupa rukometnog EP-a, BiH u četvrtom 'šeširu'

Danas žrijeb grupa rukometnog EP-a, BiH u četvrtom 'šeširu'
Foto: Arhiv
Žrijeb grupa za Evropsko prvenstvo za rukometaše u Mađarskoj i Slovačkoj bit će održan danas u 17 sati u Budimpešti, gdje će 30. januara biti odigrano finale Eura 2022.

U žrijebu će se naći 24 ekipe koje će biti rapoređene u šest grupa po četiri reprezentacije. Evropska rukometna federacija (EHF) je na osnovu rankinga reprezentacija odredila jakosne grupe prema kojima je reprezentacija BiH svrstana u četvrti šešir zajedno sa selekcijama  Nizozemske, Crne Gore, Ukrajine, Poljske i Litvanije.

U prvom šeširu nalaze se selekcije Španije, Hrvatske, Norveške, Slovenije, Njemačke i Portugala. Drugi šešir čine selekcije Švedske, Mađarske, Rusije, Danske, Srbije i Austrije, a treći reprezentacije Slovačke, Bjelorusije, Islanda, Češke, Francuske i Sjeverne Makedonije.

Žrijeb će biti poludirigovan, s obzirom na to da šest reprezentacija već zna u kojoj grupi će da nastupi. Polufinalist prošlog EP-a Slovenija bit će u grupi A u Debrecenu; domaćin Mađarska u grupi B u Budimpešti; drugoplasirana sa prošlog EP-a Hrvatska u grupi C u Szegedu; Njemačka u grupi D u Bratislavi; Češka u grupi E također u Bratislavi i domaćin Slovačka u grupi F u Košicama.

Najboljim rukometašima BiH ovo će biti drugi nastup na Evropskom prvenstvu, nakon što su kvalifikacije završili kao jedna od najbolje četiri trećeplasirane reprezentacije.

Evropsko prvenstvo bit će održano od 13. do 30. januara 2022. godine.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo