17°C
Mostar 21°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

06.05.2021 / 17:56 KORONAVIRUS - Covid-19

Šef BioNTecha otkrio kad bismo mogli očekivati kraj pandemije

Šef BioNTecha otkrio kad bismo mogli očekivati kraj pandemije
Foto: AFP

Pandemija koronavirusa koja je u potpunosti promijenila život cijelog svijeta u posljednjih više od godinu dana sigurno neće biti okončana ove godine. 

Bez obzira na to što je trenutačno u većini svijeta počelo cijepljenje, a neke se zemlje mogu pohvaliti i prilično dobrim rezultatima obuzdavanja zaraze.

No unatoč tome u pojedinim dijelovima svijeta pandemija je i dalje na vrhuncu. Govoreći na The Wall Street Journal CEO Council Summit, šef farmaceutske tvrtke BioNTech Ugur Sahin otkrio je kad bi svijet mogao biti slobodan od zaštitnih maski, karantena i zatvaranja te se vratiti u "normalan" život.

Moramo osigurati zaista visok stupanj procijepljenosti diljem svijeta. U protivnom nitko neće biti siguran, rekao je Sahin te dodao kako će pandemija biti okončana tek kad cijeli svijet postigne razinu imuniteta krda.

Do sredine 2022. čak bi i regije s veoma gustom naseljenošću, kao što je Indija, mogle postići visok stupanj procijepljenosti i imunitet krda. U sljedećih 12 mjeseci vidjet ćemo sve veći broj industrijskih, siromašnih i zemalja u razvoju koje će uspjeti postići taj cilj, dodao je Sahin.

Kako bi se ti ciljevi ostvarili, bit će nužno povećati proizvodnju cjepiva, ali i početi miješati različita cjepiva protiv COVID-19.

Što više cjepiva imamo, to bolje... U teoriji ih možemo miješati jer nam je naposljetku cilj postići imunitet krda. Želimo imati što više cijepljenih ljudi, dodala je Ozlem Tureci, suosnivačica tvrtke i glavna liječnica u BioNTechu.

Otkrila je i kako su u pregovorima s Kinom ne bi li Pfizer/BioNTechovo cjepivo bilo dostupno i tamo kao svojevrsni dodatak kineskim cjepivima, pogotovo za cijepljenje starijih ljudi.

(Vijesti.ba / Dnevnik.hr)

Izdvajamo