18°C
Mostar 22°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 22°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

08.05.2021 / 20:00 Politika - Ruski ambasador

Kalabuhov: Došlo vrijeme za zatvaranje OHR-a

Kalabuhov: Došlo vrijeme za zatvaranje OHR-a
Foto: Arhiv

Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov izjavio je da je Ruska Federacija principijelnog stava da je došlo vrijeme za zatvaranje OHR-a kako bi narodi u BiH sami odlučivali o svojoj sudbini i da u svojim postupcima brani poziciju međunarodnog prava i Dejtonskog sporazuma.

"Rusija želi igrati pravilno izbalansiranu ulogu. Ako se narušavaju prava Bošnjaka branit ćemo njihova prava, ako se narušavaju prava hrvatskog naroda u BiH branit ćemo njihova prava, a, također, mi ćemo braniti i prava srpskog naroda u BiH", rekao je Kalahukov novinarima u Banjaluci.

On je naveo da je OHR postao kočnica na putu uzajamnog dogovaranja za BiH i da je visoki predstavnik postao vaga u balansu snaga u BiH što je anahroni instrument.

Govoreći o "non paperu", ruski diplomata je rekao da je postalo vrlo zanimljivo da neki vanjski faktori uvijek misle u ime ljudi koji žive na Balkanu, pišu neke papire, prijedloge...

"Želim odlučno reći da Ruska Federacija uvažava vanjskopolitičke prioritete BiH i nikako ne želi da se miješa u te stvari, posebno kada je riječ o integraciji u EU. Želimo da prioritet integracije BiH u EU ne bude prepreka za razvoj odnosa Ruske Federacije i BiH", naveo je Kalabuhov.

On je istakao da BiH mora imati mogućnosti i razvoja odnosa sa Ruskom Federacijom i sa svim drugim međunarodnim partnerima koji su bitni za BiH, a da je put BiH u EU stvar njenih konstitutivnih naroda i Evropske komisije kako će se to biti.

Govoreći o međunarodnom pravu, Kalabuhov se osvrnuo na govor ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova u UN kada je naveo da se sada pojavljuju dvije tendencije – "jedna međunarodno pravo, za koje se i Rusija zalaže, a druga tendencija je kreiranje poretka zasnovanog na pravilima, a što je zamjena za međunarodno pravo".

On je podsjetio da se međunarodno pravo zasniva na nizu takvih pravila koja su dogovorena na univerzalnim platformama i podržavaju najširu saglasnost.(Vijesti.ba / Srna)

Izdvajamo