4°C
Mostar 10°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 7°C

09.05.2021 / 19:29 Regija - Negatoru genocida u Srebrenici

Vučić uručio Handkeu Orden Karađorđeve zvijezde prvog stepena

Vučić uručio Handkeu Orden Karađorđeve zvijezde prvog stepena
Foto: Instagram / Vijesti.ba
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić uručio je danas Orden Karađorđeve zvijezde prvog stepena austrijskom književniku, inače negatoru genocida u Srebrenici Peteru Handkeu.

Tokom obraćanja Vučić je poručio da je Srbija sretna što ima prijatelje poput Handkea, braće Grim, Getea i mnogih drugih istaknutih ličnosti.

Ističe i da srpskom narodu bolji nikada nisu bili potrebni.

- Svaki Handkeov glas zvuči gromoglasno. Moji vršnjaci upoznavali su njegovo djelo preko filmova Vila Vendersa. Svaki put kad želim da razumijem nevolje našeg naroda na Kosovu i Metohiji posegnem za nekom od knjiga Petera Hadkea - rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, Handke čini veliku čast Srbiji primajući ovu nagradu.

- Srbija ovom najznačajnijom nagradom iskazuje zahvalnost na svemu što činite za našu zemlju i naš narod - zaključio je predsjednik Srbije.

Handke se obratio nakon primanja nagrade, rekavši da joj se nije nadao, pa tako nije ni spremio nikakav govor.

Naglasio je da, kada pomisli na Srbiju, pomisli na Bijelog anđela.

- Imam jednu kopiju Bijelog anđela kod kuće i kad je pogledam drago mi je srcu. Ta ikona pokazuje na prazan grob i to znači da je Isus vaskrsao. Uvijek Srbiju imam u lijepom sjećanju - poručio je Handke, prenosi b92.net.

Podsjetimo, negator genocida Peter Handke boravio je u petak u RS-u, čija mu je predsjednica Željka Cvijanović uručila Orden RS na lenti za izuzetan rad i zasluge na polju kulturnog i duhovnog razvoja, kao i za naročiti doprinos u razvijanju i učvršćivanju sveukupnih odnosa sa RS-om.

Peteru Handkeu je, podsjećamo, 2019. godine uručena Nobelova nagrada za književnost, što je izazvalo burne reakcije javnosti u našoj zemlji, ali i širom svijeta.

Ovaj austrijski književnik u javnosti je poznat po kontroverznim stavovima o dešavanjima na području Zapadnog Balkana, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu bivšeg predsjednika Srbije, Savezne Republike Jugoslavije i haškog optuženika za ratne zločine Slobodana Miloševića.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo