°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

12.05.2021 / 20:34 Politika - Reakcija

Ambasada SAD: Prijetnje raspadom BiH imaju posljedice

Ambasada SAD: Prijetnje raspadom BiH imaju posljedice
Foto: Vijesti.ba

Ambasada SAD-a u BiH oglasila se danas u vezi s posljednjim zaključcima NSRS-a o odbacivanju zahtjeva visokog predstavnika Valentina Inzka za oduzimanje odlikovanja ratnim zločincima, kao i najavama pregovora s drugim subjektima o budućnosti BiH.

Iz Ambasade SAD-a u BiH kažu da retrogradne rasprave nastale sredinom 1990-ih u BiH neće donijeti obećavajuću budućnost nijednom njenom građaninu.

"Ono što bi bila pozitivna promjena za konstitutivne narode u BiH i sve građane je fokus na osnovne ekonomske reforme, promjene kako bi izbori postali manje diskriminirajući te transparentniji i konkretniji koraci za poboljšanje integriteta pravosuđa kao i borba protiv endemske korupcije koja koči ovu zemlju", objavila je Ambasada na svom Twitter profilu.

Iz Ambasade su poručili da su akcije ili prijetnje raspadom BiH anti-dejtonske i da imaju potencijalne posljedice.

"Svaki napor čiji je cilj ili prijetnja raspad BiH je neprihvatljiv i nespojiv s Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH, i nijedan od njih niti jednom entitetu ne nudi pravo na otcjepljenje", kažu iz Ambasade.

Naglašavaju da Sjedinjene Američke Države ostaju čvrsto privržene Bosni i Hercegovini kao demokratskoj, multietničkoj, suverenoj i nezavisnoj državi s neupitnim teritorijalnim integritetom i budućnošću koja je najbolje garantovana kao dio euroatlantske zajednice.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo