18°C
Mostar 25°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 23°C
Bihać 23°C
Powered by Dark Sky

13.05.2021 / 12:09 KORONAVIRUS - Američka studija

Smanjen volumen sivih ćelija kod pacijenata koji su bili na kiseoniku

Smanjen volumen sivih ćelija kod pacijenata koji su bili na kiseoniku
Foto: Ilustracija
Pacijenti koji su tokom liječenja od virusa korona primali kiseonik ili imali groznicu pokazuju smanjen volumen sivih ćelija u frontalno-temporalnom režnju mozga, pokazala je najnovija američka studija.

Istraživanje koje su sproveli naučnici sa državnog Univerziteta u Georgiji i Instituta za tehnologiju otkriva da je manjak volumena sivih ćelija u tom dijelu mozga povezan sa većim nivoom invalidnosti među kovid pacijentima, čak i do šest mjeseci nakon izlaska iz bolnice.

Sive moždane ćelije ključne su za obradu informacija u mozgu, a bilo kakva abnormalnost može uticati na funkcionisanje neurona.

Studija je pokazala da bi frontalni režanj mogao predstavljati ključno područje mozga u kojem se manifestuje kovid 19, a koje je bitnije i od oštećenja povezanih sa kliničkim manifestacijama bolesti poput moždanog udara.

Naučnici su analizirali tomografska skeniranja 120 neuroloških pacijenata, uključujući 58 sa akutnim oblikom kovida 19, te 62 pacijenta koji nisu bili pozitivni na virus.

Analiza pokazuje da pacijenti sa višim nivoom invalidnosti imaju niži volumen sivih ćelija u frontalnom režnju pri odlasku iz bolnice, te do šest mjeseci nakon toga.

Sive moždane ćelije u toj regiji znatno su smanjene kod pacijenata koji su primali kiseonik u bolnici, za razliku od onih kojima terapija kiseonikom nije bila potrebna, otkrila je studija.

Slično se dešavalo i sa pacijentima koji su imali groznicu tokom zaraze virusom korona. I kod njih je zabilježen smanjen volumen sivih ćelija u frontalnom režnju u poređenju sa pacijentima koji nisu imali groznicu.

Smanjen volumen sivih ćelija primijećen je i kod pacijenata koji su bili razdražljivi.

To govori da su promjene u sivim ćelijama u čeonom dijelu mozga moguća podloga za poremećaje u raspoloženju koje često pokazuju pacijenti sa kovidom 19.

Rezultati studije koja je objavljena u naučnom časopisu “Neurobiology of stress” pokazuju da se promjene u frontalno-temporalnom režnju mogu koristiti kao biomarker za određivanje prognoze o zaraženosti neke osobe virusom korona ili kao pomoć pri izboru načina liječenja od te bolesti.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo