1°C
Mostar 7°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 6°C
Bihać 2°C

15.05.2021 / 20:00 Politika - Milorad Dodik

Neki iz EU poručili da nećemo u EU dok se ne odreknemo konstitutivnosti

Neki iz EU poručili da nećemo u EU dok se ne odreknemo konstitutivnosti
Milorad Dodik / Vijesti.ba
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je u intervjuu Srni naveo da ponekad veoma deprimirajuće djeluje pokušaj da se pozivate na međunarodne norme i međunarodne ugovore, kakav je i Dejtonski sporazum.

Jer, tvrdi Dodik, na drugoj strani postoji arogantna sila koja ne želi da prizna da krši međunarodno pravo i međunarodne ugovore, nego nastavlja dalje i uvijek gura isto, samo jače i još žešće i zato najčešće i mijenjaju svoje predstavnike u BiH svake tri godine da bi oni došli sa novom energijom i nastavili isto da rade.

Dodik je rekao da mnoge stvari koje su mijenjane u Dejtonskom sporazumu nisu bile realne, te da su dio međunarodne zajednice i visoki predstavnici gurali svoje zato što su imali političku atmosferu i situaciju u kojoj je samo jedna zemlja bila supersila, dok su ostale gradile sebe i pokušavale da postanu regionalne, a kasnije i globalne sile.

- Amerika je arogantno pristupila srpskom nacionalnom pitanju u uslovima kada je bilo jasno da se raspadom Јugoslavije rješavaju nacionalna pitanja i stvaraju nacionalne države od Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije, nastojeći da u BiH zadrži priču o multietičnosti koja istovremeno nije uspjela u bivšoj Јugoslaviji.

- Amerika se opredijelila da sve vrijeme podržava Bošnjake koji su politički pokušali da se dodvore raznim pričama o građanskom uređenju društva, potpunom ignorisanju istorije i činjenica da u BiH postoje tri konstitutivna naroda i da postoji Republika Srpska koja je u Dejtonskom sporazumu jasno definisana kao srpski entitet a FBiH kao entitet dva naroda - naglasio je Dodik.

On je podsjetio da je poslije i Ustavni sud počeo da se bavi tim poslovima i mijenja pojedine odredbe sporazuma, iako time nije trebalo ni da se bavi.

- Ustavni sud je promijenio, iako je Aneks 4 Dejtonskog sporazuma veoma jasno rekao da BiH pripada samo ono što joj je striktno dato, a sve ostalo pripada izričito entitetima, te su nadležnosti entieta regulisane generalnom klauzulom u Ustavu. Od nas su otimali i ono što je bilo izvorno, a nametali ono što su smatrali da treba da urade, kako bi izgradili tzv. "državu BiH" sa jedinstvenom nacijom kojoj su pokušali da nametnu čak i jezik i pismo i neku nepostojeću identifikaciju - istakao je Dodik.

On je naveo da je Balkan bio nezaobilazna tema na Ekonomskom forumu u Atini, kao i da će biti na sastanku lidera Brdo-Brioni, jer je, kako to vole Amerikanci da kažu, to neriješeno pitanje.

- Neriješeno pitanje, prema njihovom mišljenju, znači da treba nastaviti isto, a to isto znači daklasirati Republiku Srpsku i srpski nacionalni interes, kao i onemogućiti značaj pojavljivanja srpskog nacionalnog korupsa i srpskog nacionalnog interesa. Moram da napomenem da mi je nekoliko predstavnika zemalja EU otvoreno reklo 'nikada nećete doći u EU dok se ne odreknete konstitutivnosti naroda u BiH - rekao je Dodik.

On je naglasio da oni vjerovatno računaju da će sa nekim novim političkim strukturama u Republici Srpskoj, koje su manje nacionalno i državno odgovorne prema Republici Srpskoj, to uspjeti da realizuju i da će reći "kad ste sve dali, dajte i tu konstitutivnost pa da idemo dalje ka Evropi".


(Vijesti.ba)

Izdvajamo