9°C
Mostar 11°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

15.05.2021 / 20:26 Košarka - Majstorica odlučuje

Težak poraz Sparsa od Splita

Težak poraz Sparsa od Splita
Foto: KK Spars
Košarkaši Sparsa poraženi su večeras u Sarajevu od ekipe Splita sa 64:84, u drugoj utakmici play-offa za plasman u ABA ligu.

Split je tako izjednačio rezultat u pobjedama, te će učesnika ABA lige u narednoj sezoni odlučiti majstorica.

Sarajevski tim odigrao je veoma loše u fazi napada, uz očajan šut za tri poena koji su, uprkos promašajima, forsirali cijelu utakmicu.

Prvo poluvrijeme igralo se izjednačeno. Sparsi su bili nešto bolji u prvom periodu u kojem su imali rezultatsku prednost. U finišu četvrtine Split je iskoristio pad u igri bh. tima i uspio da izjednači.

U drugoj četvrtini Sparsi su se dosta mučili u napadu, pa su Splićani u potpunosti preuzeli inicijativu te u jednom trenutku poveli sa sedam poena razlike. No, uprkos katastrofalnom šutu za tri poena (1/10) i s linije slobodnih bacanja (4/11) domaći tim je zahvaljujući individualnim kvalitetima uspio održati priključak i na odmor otići sa "samo" četiri poena zaostatka (35:39).

Serija promnašaja Sparsa nastavila se i u trećem periodu pa Split veoma brzo serijom 7:0 dolazi do dvocifrene prednosti. Domaći su pet minuta bili bez poena iz igre, ali su i Splićani bili bez ideje u napadu pa su domaći s linije slobodnih uspijevali polako da smanjuju zaostatak. No, uslijedile su dvije trojke Splita i povratak na dvocifreno vodstvo, odnosno najveću prednost od 14 poena.

Vezanim trojkama Buze i Klavžara Sparsi su se vratili u igru, a Zahiragić nakon šest promašaja u 29. minuti pogađa prvu trojku te domaći serijom 9:2 završavaju treću četvrtinu za podnošljivih sedam poena zaostatka.

Ipak, u posljednjoj četvrtini igra Sparsa se potpuno raspala, pa Splićani serijom od 16:0 rješavaju pitanje pobjednika.

Najefikasniji u redovima Sparsa bili su Kamenjaš sa 16 i Buza sa 13 poena, a kod Splita Marić sa 16 te Petković i Ukić sa po 14 poena.

Treća utakmica play-offa koja će odlučiti učesnika ABA lige u narednoj sezoni, bit će odigrana 20. maja u Splitu.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo