2°C
Mostar 6°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

16.05.2021 / 14:24 KORONAVIRUS - Covid-19

Slovenija: Stanje epidemije bolje, prerano za skidanje maski

Slovenija: Stanje epidemije bolje, prerano za skidanje maski
Foto: AP
U Sloveniji su u zadnja 24 sata uz smanjen opseg testiranja potvrđene samo 292 zaraze koronavirusom, uz troje umrlih pacijenata, svi podaci o stanju epidemije i dalje se poboljšavaju, ...

... no vlada upozorava da je i dalje potrebno biti oprezan i ustrajati na pridržavanju mjera.

Na pitanje hoće li i u Sloveniji uskoro prestati obveza nošenja maski, kako je to od prije koji dan u SAD-u, gdje je procijepljena već velika većina odraslog stanovništva, vodeća infektologinja Mateja Logar je jasno isključila takvu mogućnost.

"O tome ćemo početi razmišljati tek kad procijepljenost i opća epidemiološka situacija budu onakve kakve su u SAD-u, no u nas je stanje sasvim drukčije", kazala je u odgovoru na novinarska pitanja hoće li kampanja masovnog cijepljenja uspjeti, prenosi Hina.

Prema zadnjim podacima ministarstva zdravstva, do sada je u Sloveniji barem jednu dozu cjepiva dobilo 553.819 ljudi, što je više od četvrtine ukupne populacije.

"Kod nas na žalost uz one koji se ne žele cijepiti postoje i grupe koje se žestoko protive nošenju maski, zato je malo vjerojatno da bi se da mjera američke vlade i kod nas mogla primijeniti na sličan način", kazala je Logar koja vodi vladin stručni tim za Covid-19.

Slovenska vlada objavila je u nedjelju da su u 24 sata potvrđene 292 zaraze, uz 11,8-postotni udio pozitivnih nalaza, a umrlo je troje pacijenata s covidom-19.

I ostali epidemiološki podaci su sve bolji, pa je tako broj hospitaliziranih pao na 408, a u subotu je iz bolnica otpušteno 23 oboljelih. Tjedni prosjek zaraza u jednom danu spustio se na 449, a kad padne na manje pod tristo Slovenija će uću u "zelenu" fazu uz daljnje relaksacije.

U toj bi fazi uz maske u zatvorenom i osnovne higijenske mjere većina drugih restrikcija otpala, a vjeruje se da bi ta faza mogla uslijediti već krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca.

Za sada je već u "žutoj" fazi dopuštena većina društvenih i gospodarskih aktivnosti, te relaksacije u sportu i kulturi, uključujući utakmice, kazališne predstave, koncerte, te  okupljanja do najviše 50 ljudi, pri čemu oni koji sudjeluju trebaju potvrdu da su cijepljeni, da su preboljeli Covid-19 ili predočiti negativan test na koronavirus.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo