°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

16.05.2021 / 16:15 Svijet - Gaza

EANA poziva Izrael da prestane s napadima na medijske kuće

EANA poziva Izrael da prestane s napadima na medijske kuće
Foto: Arhiv

Evropska alijansa novinskih agencija (EANA) izrazila je nevjericu i zgražanje zbog izraelskih zračnih napada na zgradu u Gazi u kojoj je bila smještena novinska agencija Associated Press i drugi mediji, navodi se u saopćenju EANA-e.

Iako su novinari upozoreni da će njihova zgrada biti meta napada, očigledno je da je ovaj incident prouzrokovao velike poremećaje u radu sa terena.

U saopćenju se podsjeća da novinari imaju osnovno pravo izvještavati o "užasavajućim događajima poput onih koji se trenutno odvijaju u Izraelu i Gazi, i ne bi smjeli biti na bilo koji način povrijeđeni."

- Ako novinari ne mogu raditi svoj posao bez straha, tada neće izvještavati o činjenicama, a to je gubitak za cijeli svijet. Osnovno pravo novinara na izvještavanje stoga je usko povezano s pravom javnosti da bude tačno informisana. Kao posljedica toga, napad na urede Associated Pressa predstavlja napad na pravo da se najnovije vijesti saznaju sa terena, kao što to rade novinske agencije - navodi EANA.

EANA poziva Izrael da zaustavi napade na medijske kuće i naglašava važnost slobodnog izvještavanja iz zona sukoba.

Alijansa je izrazila podršku Associated Pressu i svim medijima koji izvještavaju o sukobu, te se nada da novinari i njihove porodice nikada više neće proći kroz ono što su prošli danas.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo