18°C
Mostar 25°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 23°C
Bihać 23°C
Powered by Dark Sky

16.05.2021 / 18:50 Kultura - Sarajevo

Izložba fotografija 'Finding Motherland' - Kćerke pričaju životne priče majki

Izložba fotografija 'Finding Motherland' - Kćerke pričaju životne priče majki
Foto: FENA

Austrijski kulturni forum Sarajevo najavio je za sutra otvaranje izložbe fotografija "Finding Motherland" austrijske umjetnice Franzi Kreis u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Radi se o zbirci fotografskih portreta kćerki i audio snimaka intervjua, u kojima one pričaju životne priče svojih majki. Zbirka obuhvata porodične priče iz Austrije, Njemačke, Lihtenštajna, Rusije, Ukrajine, BiH, Srbije, Afganistana i Japana. Posjetioci izložbe će moći i poslušati audio snimke intervjua, preko svojih mobilnih telefona, skeniranjem QR kodova koji će se nalaziti uz svaku fotografiju.

Autorica izložbe Franzi Kreis rođena je 1991. godine i slobodna je umjetnica. Studirala je pozorišne, filmske i medijske studije na Univerzitetu u Beču. Nekoliko godina je radila kao asistentica austrijskog fotografa Lukasa Becka. Njen fotografski fokus je na portretima i scenskoj umjetnosti.

Između ostalog radi za brojne festivale kulture kao što su Wiener Festwochen, za muzeje i pozorišta i portretira najrazličitije umjetnike na sceni i iza scene.

- Trenutno radi i na novom projektu, koji se nadovezuje na našu izložbu i naziva se „Father Earth”. Tu se fokusira na priče sinova i njihovih očeva - navode iz Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo.

Kako je istaknuto u najavi izložbe, zbog epidemiološke situacije Franzi Kreis nažalost neće moći doći u Sarajevo, ali će održati nekoliko online radionica s mladima iz BiH i tako detaljnije prezentirati svoj rad. Te radionice bit će realizirane u saradnji s TPO fondacijom.

Izložba u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u Sarajevu bit će otvorena u 18 sati, a bit će postavljena do 30. maja.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo