19°C
Mostar 22°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 21°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

16.05.2021 / 20:26 Svijet - Rijad

OIC će tražiti od UN-a da zaustavi izraelske napade na Palestinu

OIC će tražiti od UN-a da zaustavi izraelske napade na Palestinu
Foto: Vijesti.ba

Organizacija islamske saradnje (OIC) saopćila je da će od Ujedinjenih nacija (UN) biti zatražena međunarodna zaštita za palestinski narod, ukoliko Vijeće sigurnosti UN-a ne preuzme odgovornost za zaustavljanje izraelskih napada na Palestinu.

OIC je na zahtjev Saudijske Arabije danas održao online vanrednu sjednicu i razmatrao aktuelnu situaciju na Bliskom istoku, a učesnici sjednice su usaglasili i zajedničku izjavu, javlja Anadolija.

- Ukoliko Vijeće sigurnosti UN-a ne preuzme odgovornost za zaustavljanje izraelske agresije, od UN-a će biti zatražena međunarodna zaštita palestinskog naroda - navodi se u izjavi.

Iz OIC-a su također naveli kako Izrael mora odgovarati za napade i štetu koju je nanio Palestini i njenom narodu.

- Posredstvom međunarodnih sudova i primjenom međunarodnog prava te uz pritisak institucija UN-a, Izrael treba primorati da plati odštetu za svu štetu nanesenu javnoj i privatnoj imovini, kao i infrastrukturi - navodi se dalje.

Iz OIC-a su i ovim putem pozvali međunarodnu zajednicu da preuzme odgovornost i zaustavi izraelske napade na Palestinu.

- Zbog sistematskih zločina nad palestinskim narodom, a posebno zbog barbarskih napada na Pojas Gaze, Izrael snosi punu odgovornost za pogoršanje situacije u regiji - navodi se u izjavi.

OIC je pozvao i na okončanje izraelskih napada na džamiju Al-Aksu u Al-Qudsu i pokušaja skrnavljenja i ugrožavanja historijskog i pravnog statusa tog svetog kompleksa.

Također se navodi da će generalni sekretar OIC-a pokrenuti niz inicijativa i kontakata sa svim relevantnim međunarodnim zvaničnicima kako bi se inicirala implementacija zacrtanih ciljeva sa današnje sjednice.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo