8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

17.05.2021 / 08:18 Svijet - Objavili apel

Civilna zaštita Gaze traži pomoć u nabavci spasilačke opreme

Civilna zaštita Gaze traži pomoć u nabavci spasilačke opreme
Foto: AA / Vijesti.ba
Civilna zaštita u Gazi objavila je apel u kojem poziva susjedne zemlje i međunarodnu zajednicu da izvrše pritisak na Izrael kako bi se dozvolio ulazak spasilačke opreme potrebne toj službi u jeku izraelskih napada na blokiranu palestinsku enklavu.

“Pozivamo susjedne zemlje i međunarodnu zajednicu da pomognu u omogućavanju ulaza opreme i spasilačkih timova da učestvuju u praćenju i odgovorima na posljedice tekuće agresije na Gazu", rekao je Sameer al-Khatib, pomoćnik generalnog direktora organizacije koja je odgovorna za hitne službe u Palestini, prenosi Anadolu Agency (AA).

Al-Khatib je kazao da se Civilna zaštita suočava sa ozbiljnim nedostatkom opreme, kao i ljudskih resursa, zbog izraelske blokade koja traje 14 godina.

Rekao je da su izraelski napadi na Gazu iscrpili timove Civilne zaštite, jer postoji bezbroj područja koja su bombardirana i neophodne su akcije spašavanja.

Izraelske snage od 10. maja izvode napade na Pojas Gaze, i do sada su u tim napadima život izgubile najmanje 192 osobe, a ranjeno je 1.235-ero ljudi. Među poginulim je 58-ero djece i 34 žena.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo